19 jajecznych przepisów z całego świata, które warto poznać

Kochamy jajecznicę, jajka na miękko, sadzone, ale... Jest wiele innych przepisów na potrawy z jajek, które warto poznać!

Jajka na miękko, twardo czy wszelkiego rodzaju jajecznice i omlety to polskie przysmaki. Zajadamy się nimi bez ograniczeń prawie każdego dnia. A jak wygląda to w innych krajach? Sprawdźcie na jak różne sposoby objadają się nimi ludzie z różnych stron świata.

  1. Chaczapuri adżarskie czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem.

  1. Bibimbap to popularne danie kuchni koreańskiej w którego skład wchodzi ryż z warzywami, wołowina i jajko często przyprawiane pasta z papryczek chili.

  1. Tocino del cielo to hiszpański przysmak przygotowywany z samych jajek, cukru i karmelu.

  1. Tarta jajeczna (Hong Kong).

  1. Menemen czyli turecka jajecznica z pomidorami.

  1. Jajka po szkocku.

  1. Chawanmushi czyli jajeczna zupa krem pochodząca z Japonii.

  1. Nasi Goreng czyli smażony ryż to narodowe danie indonezyjskie, którego składnikiem są oczywiście jajka.

  1. Oeuf en cocotte czyli jajka w kokilkach jadane przez francuzów na śniadanie.

  1. Bacon and Egg Pie czyli nowozelandzkie ciasto z jajkiem i bekonem

  1. Tortilla de patata, czyli omlet ziemniaczany, to przysmak hiszpański.

  1. Kuku sabzi to danie kuchni perskiej podobne do omleta z dodatkiem ziół takich, jak szczypiorek, koper, kozieradka i kolendra.

  1. Frittata czyli włoski omlet z różnorodnymi dodatkami.

  1. Chilaquiles to popularne danie kuchni meksykańskiej, którego składnikiem są oczywiści jajka.

  1. Kwek kwek to smażone w głębokim oleju jajka w panierce pochodzące z Filipin.

  1. Anda curry, czyli jajka w curry, to indyjski przysmak.

  1. Shakshuka to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym podawane zazwyczaj na śniadanie. Danie to pochodzi z Izraela.

  1. Avgolemeno to grecka zupa cytrynowa z jajkiem.

  1. Rolex, w tym przypadku, to nie nazwa zegarków lecz omletu z dodatkiem awokado i pomidorów zawiniętych razem w chapati. Danie to pochodzi z Ugandy.

A jakie są Wasze sprawdzone przepisy na potrawy z jajek?

Komentarze
Czytaj jeszcze: