6 sposobów na arbuza. Sprawdź! [WIDEO]

Lato trwa! Ceny arbuza są coraz niższe, a jedzenie go w trakcie upałów to świetny pomysł! Owoc posiada 92% wody dodatkowo jest wyjątkowo zdrową przekąską! Pamiętajmy jednak, że najlepiej go kupować w całości i jeść zaraz po przyrządzeniu - pokrojony traci swoje właściwości.

Zdrowy i orzeźwiający! 

Arbuz jest niesamowicie orzeźwiającą i zdrową przekąską. Ma w sobie mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminę A, C, B1, B2, B3, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk. Te składniki pomagają naszemu systemowi nerwowemu, wpływają pozytywnie na wzrok, działanie hormonów, serce czy metabolizm. Dzięki  zawartości potasu i magnezu arbuz świetnie działa na obniżenie ciśnienia krwi. 

Bezpieczny dla diabetyków?

Mimo słodkości jest bezpieczny w niewielkich ilościach - w 92 % składa się z wody i błonnika. Diabetycy mogą jeść arbuzy ale w niewielkich ilościach - te owoce mają w sobie dużo cukrów prostych (7,55 grama na 100 gramów) i mają wysoki indeks glikemiczny. Zjedzenie zbyt dużej ilości może spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi i pobudzić organizm do wytwarzania insuliny.

Sposoby podania

Jak w ciekawy sposób można go podawać? Można pokroić go na plastry, kosteczki, podawać na patyczkach czy w formie sałatki. Jest też pyszny jako zblendowany sok! Możliwości jest wiele. Sprawdźcie!

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: