8 sposobów na imprezę bez szklanek

Urządzasz imprezę i nie lubisz zmywać naczyń? Sprawdź, jak możesz przygotować drinki bez użycia szklanek, które sprawdzą się nie tylko przy schłodzonym soku. Efekt? Mniej zmywania i gwarantowany zachwyt gości.

  1. Truskawki

Sprawdzą się te większe. Jedyne, co trzeba zrobić to usunąć szypułkę, wydrążyć środek i lekko odciąć końcówkę. Truskawkowe kieliszki napełniamy wybranym trunkiem. Na koniec możemy je przyozdobić bitą śmietaną. I voila, gotowe!

  1. Kokosy

Każdy widział, jak efektownie mogą wyglądać drinki zaserwowane w łupinie kokosa. Idealnie sprawdzą na tropikalnego drinka. Do otwartego kokosa wystarczy dolać napój, włożyć słomkę i cieszyć się, że po imprezie nie czeka nas zmywanie tony szklanek.

  1. Ananasy

Ananas tak samo jak kokos, zmieści w sobie sporą ilość napoju. Wydrążony ananas można wypełnić orzeźwiającym smoothie, może nawet z dodatkiem czegoś mocniejszego.

  1. Banany

Połówka banana idealnie sprawdzi się jako mała szklanka na zblendowany miąższ lub słodkiego drinka. Jak ją zrobić? Przekrój banana na pół, wydrąż środek, odetnij końcówkę, by bananowa szklanka się nie przewracała.

  1. Ogórki

Podobnie jak banan może posłużyć jako szklanka. Ogórek wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć środek, odciąć końcówkę. Dla efektu górny rant można obtoczyć w sproszkowanej papryce. Z pewnością taka szklanka przetrwa nie jedną kolejkę, o ile nie zostanie prędzej schrupana.

  1. Pianki

Kto by pomyślał, że i pianki mogą zostać wykorzystane jako ochłoda podczas gorącej imprezy? A jednak! Z pianek delikatnie wydrążamy środek, następnie zostawiamy je na chwilę, by stwardniały. W tym czasie przygotowujemy kolorową galaretkę. Może być z tajemniczym dodatkiem albo bez. Dopiero gdy galaretka przestygnie, można ją ostrożnie wlać do wcześniej przygotowanych pianek. Teraz wystarczy czekać, aż galaretka zastygnie.

  1. Cytryny i pomarańcze

Używaliście ostatnio cytryny lub pomarańczy? Może kolejnym razem warto zostawić skórkę i ponownie ją wykorzystać? Pomarańczę lub cytrynę przepoławiamy, wycinamy miąższ, a w jego miejsce wlewamy galaretkę. Gdy ta zastygnie, przygotowane połówki owoców można pokroić w cieńsze plasterki i zaserwować gościom.

  1. Arbuzy

Dla tych, dla których pomarańcze i cytryny są za małe lub dla leniwych lepszą opcją będzie wykorzystanie w ten sam sposób skórki arbuza. Nie dość, że zrobimy ogromną porcję galaretkowego drinka, to jeszcze jego wykonanie zajmie nam o wiele mniej czasu.

A wy jakie macie pomysły na uniknięcie zmywania szklanek po imprezie?

Komentarze
Czytaj jeszcze: