Co zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór? Eksperci tłumaczą

Wyniki badań jednoznacznie potwierdzają, że regularne spożywanie produktów bogatych w likopen, zwłaszcza przetworzonych pomidorów, może istotnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory oraz obniżyć śmiertelność z ich powodu.

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Dlaczego warto jeść produkty zawierające likopen? Zaskakujące wnioski ekspertów

Odpowiednia ilość likopenu w diecie oraz jego wysokie stężenie we krwi wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory oraz mniejszą śmiertelnością - tak twierdzą naukowcy na podstawie przeprowadzonej obszernej metaanalizy na ten temat. Opublikowano ją w „Frontiers in Nutrition”, a objęła dane od blisko 2,7 miliona osób i z 119 badań. W przypadku raka płuca osoby z najwyższym poziomem likopenu miały nawet o 35% niższe ryzyko zgonu z powodu choroby. Wyraźne korzyści zaobserwowano także w przypadku raka piersi i prostaty.

Czytaj także: Jogurt a rak jelita grubego - jaki ma wpływ? Naukowcy ujawniają zaskakujące fakty

Spożycie likopenu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i śmiertelności z powodu raka

Likopen to karotenoid, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Jego działanie polega m.in. na neutralizowaniu wolnych rodników, zmniejszaniu stresu oksydacyjnego i wspieraniu naturalnych procesów komórkowych, które chronią przed transformacją nowotworową. Naukowcy podkreślają, że najlepiej przyswajalny jest likopen z produktów poddanych obróbce cieplnej – takich jak sosy, zupy krem czy przeciery pomidorowe. Optymalna dzienna dawka to około 5–7 mg. Zwiększenie tej dawki nie sprawia, że efekty są lepsze. Surowe pomidory są zdrowe, ale nie zapewniają tak dobrej biodostępności tego związku jak produkty przetworzone.

Czytaj także: Nie w lodówce, nie w misce z owocami. Jak przechowywać pomidory?

W czym jest najwięcej likopenu i z czym go nie łączyć?

Najwięcej likopenu znajdziemy w przetworzonych pomidorach – koncentratach, sosach, zupach i przecierach. Dobrym źródłem są także arbuzy. Aby poprawić wchłanianie likopenu, warto łączyć te produkty z niewielką ilością tłuszczu (np. oliwą z oliwek). Lepiej unikać łączenia pomidorów z dużą ilością błonnika lub surowych warzyw, które mogą utrudniać przyswajanie wspomnianego karotenoidu.

Należy pamiętać, że zbilansowana dieta bogata w likopen to ważny element zdrowego stylu życia, ale nie zastępuje ona standardowych metod profilaktyki i leczenia onkologicznego.

Artykuł ma charakter informacyjny. Nie stanowi porady medycznej i nie zastąpi konsultacji ze specjalistą.

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Oceń ten artykuł 0 0