Dlatego kurczak z piekarnika wychodzi suchy. Wielu Polaków popełnia te błędy

Co zrobić, żeby pieczony kurczak nie był suchy? Dowiedz się, co zrobić, by był soczysty i chrupiący. Poznaj sprawdzone przepisy Ani Starmach i Magdy Gessler!

fot. shutterstock.com

Pieczony w całości kurczak często bywa suchy, a wszystko przez kilka błędów, których można uniknąć. Najczęstsze przyczyny to zbyt wysoka temperatura pieczenia, brak marynowania oraz pieczenie za długo. Warto pamiętać, że:

Kluczowe jest także nacieranie mięsa przyprawami i oliwą oraz marynowanie – dzięki temu kurczak nie wysycha i zyskuje wyjątkowy aromat.

Co zrobić, żeby kurczak z piekarnika był soczysty? Ania Starmach zdradza swój przepis

Ania Starmach radzi, by kurczaka przygotowywać bez termoobiegu, w klasycznym trybie góra-dół, dzięki czemu mięso nie wysycha zbyt szybko. Oto sprawdzony przepis:

Efekt? Soczysty kurczak z chrupiącą skórką i aromatycznymi warzywami.

Czytaj także: Dlatego schab jest twardy i suchy. Co zrobić, żeby był miękki i soczysty?

Jak upiec kurczaka w całości w piekarniku, żeby był soczysty? Marynowanie to podstawa. Oto przepis Magdy Gessler

Magda Gessler stawia na długie marynowanie kurczaka w aromatycznych przyprawach i musztardzie. Oto jej sprawdzony sposób:

Efekt? Kurczak Magdy Gessler jest niezwykle soczysty i pełen wyrazistego smaku, idealny do lekkiej surówki i aromatycznego sosu.

Czytaj także: Dlaczego karkówka z piekarnika nie jest krucha, a twarda i sucha? Oto najczęstsze błędy

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze