Dlatego nie można trzymać pomidorów w lodówce. Wielu Polaków popełnia ten błąd

Kupujesz pomidory bez szypułki, a po powrocie do domu myjesz je i wkładasz do lodówki, by dłużej były świeże? To błąd. Dlaczego? Odpowiedź poniżej.

fot. shutterstock.com

Wielu z nas, chcąc wydłużyć trwałość produktów, automatycznie wkłada pomidory do lodówki. To jednak błądNiska temperatura sprawia, że pomidory tracą swój charakterystyczny aromat, a ich konsystencja staje się mączysta. Chłód hamuje proces dojrzewania, ale jednocześnie negatywnie wpływa na strukturę i smak tego popularnego warzywa. Lodówka to nie miejsce dla pomidorów – przechowywane w niej tracą też wartości odżywcze, w tym cenny likopen i witaminę C.

Jak przechowywać pomidory?

Pomidory najlepiej czują się w temperaturze pokojowej, w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Jeśli pomidory są jeszcze zielone, pozwól im dojrzeć poza lodówką. Dojrzałe pomidory najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.

Unikaj trzymania pomidorów razem z owocami, takimi jak jabłka czy banany – wydzielają one etylen, który przyspiesza dojrzewanie i psucie się pomidorów. Nie myj pomidorów przed przechowywaniem, ponieważ wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni i przyspiesza gnicie. Dobrym sposobem jest odkładanie pomidorów szypułką do dołu – to ogranicza dostęp wilgoci do miejsca, w którym owoce najczęściej zaczynają się psuć.

Czytaj także: Tak przechowuj banany, a nie sczernieją. Owoce zachowają świeżość przez wiele dni

Jak przedłużyć trwałość pomidorów?

Dzięki tym prostym wskazówkom pomidory zachowają świeżość, smak i wartości odżywcze na dłużej. To także sposób na ograniczenie marnowania jedzenia i oszczędność pieniędzy.

Czytaj także: Nie w lodówce ani nie w woreczku. Jak przechowywać chleb, żeby nie stwardniał?

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze