Na co pomaga oliwa z oliwek i co znaczy, że jest extra virgin?
Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin (AOVE - Aceite de Oliva Virgen Extra) to najwyższej jakości oliwa uzyskiwana bezpośrednio z owoców z pierwszego tłoczenia na zimno, wyłącznie za pomocą metod mechanicznych. Oznacza to, że jest najczystsza, bez żadnych dodatków chemicznych, co przekłada się na jej smak, zapach i właściwości zdrowotne. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, witaminy E i K, AOVE wspomaga walkę z chorobami serca, obniża poziom złego cholesterolu LDL, a także działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Pomimo licznych korzyści, osoby z kamieniami żółciowymi lub innymi problemami żołądkowymi powinny zachować ostrożność, aby nie wywołać niepożądanych reakcji.
- Wspomaga zdrowie serca
- Obniża poziom złego cholesterolu LDL
- Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie
- Może wspierać kontrolę cukrzycy typu 2
- Przeciwwskazania: kamienie żółciowe, problemy żołądkowe
>>Kiedy oddychamy przez nos, więcej zapamiętujemy? Neurobiolog mówi jasnoTen lek przeciwbólowy „zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów mózgu o 50% i więcej”! Ekspert wyjaśniaGastroenterolog mówi jasno, jak jeść chleb: „będzie 10 razy zdrowszy”
Autor: Katarzyna Solecka