Fenomenalne ciasto z rabarbarem. Ewa Wachowicz zdradziła najlepszy przepis

Lubicz rabarbar? A co powiesz na deser, w którym będzie jego głównym składnikiem? Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Bez żadnych trudności zrobisz je samodzielnie!

Składniki na kruche ciasto z rabarbarem. To dodaje do niego Ewa Wachowicz 

Jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem? Przepis Ewy Wachowicz 

  1. Na stolnicę przesiej mąkę tortową i krupczatkę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekaj.
  2. Kiedy powstanie kruszonka, zrób kopczyk, a w nim dołeczek. Umieść w nim śmietanę, wybij jajko i żółtka. Wymieszaj wstępnie nożem, a następnie rękoma.
  3. Gdy ciasto będzie gładkie, uformuj wałek. Podziel go na dwie nierówne części. ⅔ włóż do woreczka i umieść w lodówce na około 30 minut, resztę włóż do woreczka i zanieś do zamrażarki.
  4. Obierz rabarbar, a następnie pokrój go na 2-centymetrowe kawałki.
  5. Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Spód oraz boki blachy wyłóż schłodzonym i rozwałkowanym ciastem.
  6. Wysyp rabarbar. Na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzyj ciasto wyjęte z zamrażarki.
  7. Kruche ciasto z rabarbarem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 70 minut. Upieczone i przestudzone ciasto posyp sporą ilością cukru pudru.

Autor: Anna Helit

Komentarze
Czytaj jeszcze: