GIS ostrzega: ekologiczny makaron zanieczyszczony substancją niebezpieczną dla zdrowia. Sprawdź, czy masz go w domu!

GIS ostrzega przed szkodliwą substancją, która została wykryta w ekologicznym makaronie. Główny Inspektorat Sanitarny wycofał już produkt ze sklepowych półek. W wyrobach stwierdzono obecność substancji pochodnej od tlenku etylenu, którego używanie jest zabronione przy produkcji żywności. Sprawdź, czy ten makaron znajduje się w Twoim domu!

GIS wycofuje ekologiczny makaron

Główny Inspektorat Sanitarny otrzymał od firmy Pasta Natura Srl informację o wycofaniu jednej partii ekologicznego makaronu penne marki Pasta Natura 250 g. Przeprowadzona w fabryce kontrola wykazała zastosowanie do produkcji wyrobów składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem, substancją pochodną od tlenku etylenu. GIS otrzymał informację od producenta produktu za pomocą Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).

Szczegóły dotyczące produktu

W związku z wykryciem szkodliwego składnika firma Pasta Natura Srl podjęła decyzję o wycofaniu z obrotu wskazanej partii ekologicznego makaronu, który trafił na polski rynek.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wspólnie z producentem monitoruje proces wycofywania zanieczyszczonej partii wyrobu ze sklepowych półek. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, aby nie spożywać partii produktu objętej komunikatem.

Tlenek etylenu jest substancją groźną dla zdrowia

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia i życia, której stosowanie do produkcji żywności jest zabronione na terenie Unii Europejskiej. Kontakt z dużą ilością tlenku etylenu może doprowadzić m.in. do bólu głowy, mdłości, wymiotów, biegunki, a nawet trudności w oddychaniu.

Autor: Hubert Wiączkowski

Komentarze
Czytaj jeszcze: