GIS ostrzega przed masłem. Wykryto w nim bakterie Salmonelli!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem masła jednego z producentów i zdecydował o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Podczas kontroli wykryto w nim obecność groźnych bakterii Salmonella.

Produkt wycofany ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek, że w wyniku kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella w jednej z pięciu próbek masła. Niezwłocznie postanowiono uruchomić procedurę wycofywania produktu ze sprzedaży. Trwa postępowanie wyjaśniające, które ma na celu ustalenie przyczyn wystąpienia wykrytego zagrożenia.

GIS ostrzegł także przed spożywaniem wycofywanego produktu. Pałeczki bakterii Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu produktu. Po spożyciu zanieczyszczonej żywności możemy doświadczyć zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów choroby należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Objawy ujawniają się najczęściej do 24 godzin po spożyciu zanieczyszczonego produktu.

Szczegóły dotyczące wycofanej partii produktu

Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g

Najlepiej spożyć przed: 17.11.2020

Nr partii: 051 13:06

Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

 

Zakład odpowiedzialny za produkcję tego masła wydał oświadczenie, w którym zapewnił o swoich działaniach mających na celu ustalenie przyczyny zagrożenia.

Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. (...) Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy

- poinformował producent zanieczyszczonego produktu

Autor: Konrad Lubaszewski

Komentarze
Czytaj jeszcze: