Gąbka kuchenna ma genialne zastosowanie. Wystarczy, że włożysz ją do lodówki!

Gąbka kuchenna ma naprawdę wyjątkowe zastosowanie, jeśli włoży się ją do lodówki. Ten prosty trik pozwoli, że nasze jedzenie pozostanie świeższe na dłużej! Dlaczego tak się dzieje?

Gąbka kuchenna w lodówce

Być może podczas wizyty u znajomych spotkaliście się z nietypowym widokiem. Jeśli po otwarciu lodówki ujrzeliście leżącą w niej gąbkę kuchenną, to powinniście wiedzieć, że nie jest to głupi żart, a prosty trik, który pozwala nam na zachowanie dobrej jakości jedzenia na dłużej. To ważne, bowiem Polska wciąż niechlubnie znajduje się w czołówce państw, których mieszkańcy marnują i wyrzucają najwięcej jedzenia.

Nierzadko kupione produkty spożywcze zaledwie po kilku dniach od włożenia do lodówki psują się i lub gniją. Okazuje się, że psuciu żywności można nieco zaradzić. Choć nie całkowicie, to można spowolnić ten proces. Wystarczy jedynie włożyć do lodówki nową i suchą gąbkę kuchenną. Podpowiadamy, że może to być identyczna gąbka, jaką stosujesz przy zmywaniu naczyń.

Dlaczego warto włożyć gąbkę do lodówki?

Gąbka kuchenna włożona do lodówki ma wyjątkowe właściwości, o których wie bardzo mało osób. Przede wszystkim pochłania ona wilgoć, która wnikając do produktów spożywczych przyspiesza ich psucie się lub gnicie. Na dodatek gąbka kuchenna zatrzymuje nieprzyjemny zapach, który pochodzi z powoli psującej się żywności.

Jak prawidłowo wyłożyć gąbki kuchenne w lodówce? Wystarczy, że najpierw wyłożysz nimi półki, a następnie rozłożysz na nich warzywa i owoce. Oczywiście, gąbki kuchenne nie zatrzymają procesu psucia się żywności, ale pozwolą na jego spowolnienie, co sprawi, że nasze jedzenie pozostanie świeższe na dłużej.

Sprawdź nasze inne porady:

Autor: Hubert Wiączkowski

Komentarze