Groźna bakteria w boczku wędzonym. GIS wycofuje produkt z rynku

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu jedną partię boczku wędzonego. W wyrobie wykryto obecność groźnej bakterii, która prowadzi do choroby zwanej listeriozą. GIS apeluje, aby nie spożywać produktu wymienionego w ostrzeżeniu.

GIS wycofuje boczek wędzony

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania z obrotu jednej partii boczku wędzonego. W produkcie stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes, która wywołuje chorobę zwaną listeriozą. Jak podaje GIS, producent powiadomił już wszystkich odbiorców o niezgodności i podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku.

Producent podjął dobrowolną decyzję o wstrzymaniu dystrybucji kolejnych partii produktu do czasu potwierdzenia bezpieczeństwa oraz prowadzi działania naprawcze

– czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Szczegóły dotyczące produktu

GIS opublikował na stronie internetowej szczegóły dotyczące produktu, który jest obecnie wycofany ze sprzedaży.

fot. Główny Inspektorat Sanitarny

fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie

GIS apeluje, aby nie spożywać produktu wymienionego w komunikacie. Instytucja ostrzega również, że spożycie wyrobu z partii wskazanej w komunikacie może doprowadzić do listeriozy. To choroba, która daje objawy podobne do grypy lub zakażenia dróg moczowych. Jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, ponieważ może doprowadzić do obumarcia płodu. Ponadto u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych lub mózgu oraz sepsy. W przypadku wystąpienia takich objawów po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Autor: Hubert Wiączkowski

Komentarze
Czytaj jeszcze: