Idelne kiełbaski na majówkę! Wypróbuj chrupiący przepis!

Majówka to idealny czas na grillowanie. Wiele osób twierdzi, że grill to nasz sport narodowy. Nic dziwnego, ciepłe wieczory bardzo chętnie spędzamy wspólnie przy ruszcie czy ognisko - bawiąc się w gronie najbliższych i zajadając pyszności. Szukacie kulinarnych inspiracji? Mamy przepis, który idealnie sprawdzi się na taką okazje.

Kiełbaski piwne z grilla - przepis

Podczas spotkań przy grillu na talerze trafiają grillowane warzywa, wielokolorowe szaszłyki oraz idealnie zrumienione mięsa. Jednym z najpopularniejszych, robionych na grillu jest kiełbasa. Rzadko kiedy się ją marynuje, ale dzięki temu przepisowi, uzyska ona ciekawy smaku i będzie jeszcze bardziej soczysta! Sprawdź jak zrobić piwne kiełbaski.

Do wykonania piwnych kiełbasek potrzebne Ci będą:
- kiełbaski wieprzowe
- 1 szklanka piwa
- 1-2 łyżki miodu
- szczypta pieprzu (najlepiej grubo zmielonego) oraz gałki muszkatołowej

Kiełbaski piwne z grilla - przygotowanie

Piwo, miód i przyprawy dokładnie razem mieszamy. Kiełbaski nacinamy w tzn. kratkę i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Tak zamarynowane wyciągamy i kładziemy na grillu. Pieczemy aż kiełbasa ładnie się zarumieni. Od czasu do czasu możemy delikatnie polać ją pozostałą marynatą.


Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: