Imbir - idealny na wzmocnienie odporności. Sprawdź 5 przepisów!

Imbir to nie tylko przyprawa, która powinna znaleźć się w każdej kuchni. Ta niezwykła roślina ma również wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przede wszystkim - dzięki regularnemu stosowaniu w naszej codziennej diecie - wzmacnia nasz układ odpornościowy i pozwala wydalić z organizmu szkodliwe substancje. W czym jeszcze może nam pomóc? Jakie są zdrowotne właściwości imbiru?

Imbir - właściwości

Imbir - domowy lek na wiele dolegliwości

Imbir należy do grona domowych specyfików na wiele dolegliwości. Pomaga na stany zapalne, różnego rodzaju ból, wspomaga trawienie, odchudzanie i układ odpornościowy. Lista jego leczniczych właściwości jest długa. Co sprawia, że to niepozorne kłącze jest tak silną bronią w walce o ochronę naszego zdrowia i ma tak wszechstronne działanie? Ważny jest jego skład - zawiera olejki eteryczne, białka, wapń, błonnik, żelazo oraz magnez. Warto też zaznaczyć, że imbir jest równiez uważany za afrodyzjak.

Można go spożywać jako dodatek do herbaty, w postaci naparów czy past. Świeży, suszony czy mielony. Warto pamiętać, że również w przypadku imbiru - umiar jest wskazany. Stosujmy tę wyjątkową roślinę z rozsądkiem. Pamiętajmy również o tym, że nie dla wszystkich jest wskazany. Mowa tutaj m.in. o kobietach w ciąży, dzieciach i osobach borykających się z problemem krzepnięcia krwi - roślina rozrzedza krew i ma działanie przeciwzakrzepowe.

Imbir - 3 proste przepisy

Napar z imbiru

Wszystkie składniki zalewamy szklanką ciepłej wody, mieszamy i przykrywamy na 5 minut.  Gotowy specyfik wypijamy przed wystygnięciem. Z pewnością pomoże w walce z przeziębieniem, a regularnie stosowany wzmocni odporność.

Syrop z imbiru i czosnku

Imbir i czosnek obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy sok z cytryny i całość zalewamy wodą. Gotową mieszankę odstawiamy na 5 minut, a następnie wypijamy.

Pasta z imbiru na ból głowy

Składniki wymieszaj ze sobą tak, by miały konsystencję gęstej pasty. Następnie gotową miksturę wmasuj delikatnie w czoło.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: