Jak usmażyć mięso na gulasz, żeby było miękkie? Tych błędów nie popełniaj
Podstawą udanego gulaszu jest właściwe obsmażenie mięsa. Mięso kroimy w równą kostkę i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym – dzięki temu podczas smażenia nie będzie się gotować, a ładnie zrumieni. Smażenie powinno odbywać się na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej partiami, aby kawałki mięsa nie leżały zbyt blisko siebie. Unikaj mieszania go i wrzucania całej porcji na patelnię naraz – to najczęstszy błąd, który sprawia, że mięso staje się twarde i gumowate.
Jak dusić mięso, żeby było miękkie? To ważne
Duszenie to klucz do miękkiego mięsa w gulaszu. Po obsmażeniu mięsa, przełóż je do garnka, zalej gorącym bulionem lub wodą i dodaj przyprawy. Mięso powinno dusić się powoli, na małym ogniu, pod przykryciem przez minimum 1,5-2 godziny. Im dłużej dusisz, tym bardziej miękkie i delikatne będzie mięso. Pamiętaj, by nie dolewać zimnych płynów w trakcie duszenia, bo może to zahartować mięso i sprawić, że będzie twarde.
Czytaj także: Oto prosty przepis na gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ziemniakami
Czy mięso na gulasz obtaczać w mące przed smażeniem?
Obtaczanie mięsa w mące przed smażeniem to tradycyjny trik, ale nie zawsze się sprawdza. Mąka może pomóc w zagęszczeniu sosu i uzyskaniu ładnej, brązowej skórki, jednak przy zbyt wysokiej temperaturze może się przypalić, a mięso pozostanie twarde. Warto obtaczać mięso w mące tylko wtedy, gdy zależy nam na gęstym sosie – w innym wypadku lepiej smażyć mięso bez mąki, a sos zagęścić na końcu.
Czytaj także: Dlatego schab jest twardy i suchy. Co zrobić, żeby był miękki i soczysty?
Tak zmiękczyć mięso w sosie
Jeśli mięso po duszeniu nadal jest twarde, możesz zastosować kilka sprawdzonych trików. Dodaj do sosu odrobinę octu, soku z cytryny lub musztardy – kwas delikatnie rozluźni włókna mięsa. Możesz też wrzucić kawałek surowego ziemniaka, który wchłonie nadmiar soli i sprawi, że mięso szybciej zmięknie. Najważniejsze jednak to cierpliwość – im dłużej dusisz mięso, tym będzie smaczniejsze i bardziej miękkie.
Czytaj także: Eksperci biją na alarm. To najgorszy sposób na rozmrażanie mięsa!
Autor: Katarzyna Solecka