Przepis na dyniowy sernik według Ani Starmach
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 50 g mielonych orzechów (np. pekan albo włoskich)
- duża szczypta cynamonu
Masa serowa:
- 750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
- 450 g mascarpone
- 450 g puree z upieczonej dyni
- 250 g drobnego cukru
- 7 jajek
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Dekoracja:
- 200 g masy kajmakowej (z puszki)
- orzechy (np. włoskie albo pekan)
Sernik z dynią. Przepis Ani Starmach
Herbatniki zmiel na piasek, połącz z orzechami i masłem, wyłóż spód okrągłej tortownicy (26 cm). Puree z dyni zmiksuj z białym serem i mascarpone. Dodaj jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu. Masę wylej na ciasteczkowy spód, piecz około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź w półotrwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce. Przed podaniem udekoruj podgrzaną masą kajmakową i orzechami.
Autor: Anna Helit