Jesienny sernik z dynią. Prosty i sprawdzony przepis

Sezon na dynię w pełni. To warzywo jest chętnie wykorzystywane w kuchni, jednak znacznie częściej sięgamy po nie podczas przygotowywania różnego rodzaju dań. Świetnie sprawdza się jednak również w przypadku deserów! Poznajcie przepis na sernik z dynią według Ani Starmach.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

 

Przepis na dyniowy sernik według Ani Starmach

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych orzechów (np. pekan albo włoskich)
  • duża szczypta cynamonu

Masa serowa:

  • 750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
  • 450 g mascarpone
  • 450 g puree z upieczonej dyni
  • 250 g drobnego cukru
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu

Dekoracja:

  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • orzechy (np. włoskie albo pekan)

Sernik z dynią. Przepis Ani Starmach

Herbatniki zmiel na piasek, połącz z orzechami i masłem, wyłóż spód okrągłej tortownicy (26 cm). Puree z dyni zmiksuj z białym serem i mascarpone. Dodaj jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu. Masę wylej na ciasteczkowy spód, piecz około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź w półotrwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce. Przed podaniem udekoruj podgrzaną masą kajmakową i orzechami.

Oceń ten artykuł 1 0

Ogólna ocena Jesienny sernik z dynią. Prosty i sprawdzony przepis to: 100% / 100%, uzyskana z: 1 głosów.