Kim Kardashian nabawiła się poważnej choroby. Wszystkiemu winna jest drastyczna dieta

Kim Kardashian jest znana ze swojej nienagannej figury. O takim ciele marzy miliony kobiet! Jednak modelka dalej stara się ulepszać swój wygląd. Niestety tym razem trochę przesadziła...

Ekspresowe odchudzanie

Kim Kardashian to celebrytka, która od wielu lat gości na pierwszych stronach gazet. Znana z show "Z kamerą u Kardashianów", pracuje też jako modelka. Z tłumu wyróżnia ją niewątpliwie poczucie stylu oraz nienaganna figura. Chociaż ciało Kim jest przez wiele kobiet uważane za perfekcyjne, to gwiazda i tak cały czas nad nim pracuje. W maju tego roku Kardashianka postanowiła wystąpić na MET Gali w wyjątkowym stroju. 41-latka wypożyczyła słynną sukienkę Marilyn Monroe, którą tamta miała na sobie w 1962 roku. Aby zmieścić się w kreację Kim musiała schudnąć 7 kilogramów w zaledwie trzy tygodnie! Kobieta, mimo fali krytyki, twierdziła, że schudła w zdrowy sposób. Jednak w ostatnim wywiadzie przyznała, że drastyczne odchudzanie wpędziło ją w kłopoty...

Poważne konsekwencje diety

Wywiad dla magazynu "Allure" ujawnił nowe fakty na temat drastycznej diety celebrytki. Kardashianka przyznała, że proces odchudzania wywołał u niej łuszczycowe zapalenie stawów! Celebrytka wyjaśniła, że na co dzień spożywa posiłki, które skupiają się na roślinach. Jednak kiedy przeszła na dietę, musiała przerzucić się na jedzenie mięsa, co miało przysłużyć się do redukcji masy ciała. Jakie były tego konsekwencje?

 Łuszczyca rozprzestrzeniła się na moje ciało. Dostałam łuszczycowego zapalenia stawów i nie mogłam tak naprawdę poruszać rękami. To było naprawdę bolesne, musiałam iść do reumatologa, który podał mi steryd. Wariowałam - wyznała właścicielka marki SKIMS.

Kobieta ponownie zrezygnowała z jedzenia mięsnych posiłków, co sprawiło, że choroba zwolniła. Schorzenie to może mieć bardzo poważne skutki i nie należy go ignorować. W niektórych przypadkach może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Przebieg choroby dla każdego jest bardzo różny.

Przyczyny schorzenia

Na temat zależności pomiędzy dietą, a rozwojem choroby wypowiedział się doktor Jonathan Chan, reumatolog z Vancouver.

Istnieje wiele anegdotycznych doniesień o zmianach w diecie wpływających na skórę, stawy i różne inne choroby. Istnieje kilka teoretycznych możliwych powiązań, ale w rzeczywistości nie ma sprawdzonych badań, które wskazywałyby na taki związek przyczynowy – twierdzi badacz.

Inny lekarz - doktor Sian Bevan uważa, że spożywanie określonych produktów może zahamować lub przyspieszyć rozwój choroby.

 Spożywanie zdrowej diety bogatej w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, chude białka i zdrowe tłuszcze oraz umiarkowanie spożywanie niektórych pokarmów, takich jak czerwone mięso, alkohol i cukier mogą pomóc w kontrolowaniu wagi i zmniejszeniu stanu zapalnego - powiedział.

Autor: Iga Chmielewska

Komentarze
Czytaj jeszcze: