Kompot z suszu. Przepis Ani Starmach

Nie ma Wigilii bez kompotu z suszu – tego napoju, którego charakterystyczny smak jedni uwielbiają, zaś inni za nim nie przepadają. Kompot z suszonych owoców to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń gości na wigilijnych stołach w całym kraju. Jego charakterystyczny, lekko dymny i głęboki smak to efekt połączenia suszonych śliwek, jabłek, gruszek oraz aromatycznych przypraw.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

 

Kompot z suszu. Przepis Ani Starmach

  • 3 l wody
  • 300 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 200 g suszonych gruszek
  • skórka obrana z 2 cytryn
  • kawałek kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • 1 garść rodzynek

Wigilijny kompot z suszu. Jak go zrobić?

Wszystkie składniki (oprócz miodu) umieść w dużym garnku. Do garnka wlej 3 liry wody. Podgrzewaj na średnim ogniu około 30 minut. Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i cynamon. Możesz dosłodzić kompot miodem. Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak kompotu – nie dodawaj go. Kompot najlepiej smakuj ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny –rozcieńcz go przegotowaną wodą.

Oceń ten artykuł 0 0