Czy czarna fasola jest dobra dla włosów?
Czarna fasola to prawdziwy superfood dla włosów. Zawiera białko, żelazo, cynk, biotynę, kwas foliowy i aminokwasy – wszystkie te składniki są niezbędne, by włosy rosły mocne, nie wypadały i zachowały zdrowy wygląd. Przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy, chronią cebulki włosowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając także przedwczesnemu siwieniu. Czarna fasola jest więc nie tylko zdrowa, ale też skutecznie wspiera naturalne piękno włosów.
Czytaj także: Dodaję łyżeczkę do kawy. Dzięki temu mam lśniące włosy i zdrową skórę
Na co pomaga czarna fasola?
Czarna fasola to nie tylko składnik diety na piękne włosy. Regularne jej spożywanie:
- wspiera układ krążenia i reguluje poziom cukru we krwi,
- poprawia trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika,
- wzmacnia odporność dzięki witaminom z grupy B, żelazu, magnezowi i wapniowi,
- jest polecana sportowcom, osobom na diecie roślinnej i wszystkim dbającym o zdrowie.
Niestety nie każdy może jeść czarną fasolę. Osoby z problemami trawiennymi powinny skonsultować wprowadzenie strączków do diety ze specjalistą.
Czytaj także: Myjesz włosy codziennie czy raz w tygodniu? Wiemy, co jest lepsze
Źródło: rmf.maxx, vogue.it





