Które produkty najbardziej szkodzą sercu?

W dzisiejszych czasach coraz trudniej utrzymać dobrą kondycję ciała. Na szczególną troskę powinno liczyć serce: nieodpowiednia dieta może bardzo je obciążać. Na które produkty powinno się uważać?

Wszystko, co smażone w głębokim tłuszczu

Produkty smażone w głębokim tłuszczu są bogate w tłuszcze trans. Te tłuszcze są bardzo szkodliwe dla serca – odpowiadają chociażby za zły cholesterol, a jego wysoki poziom może skończyć się nie tylko nadwagą czy otyłością, ale też nadciśnieniem czy nawet miażdżycę. Dobrze jest więc ograniczyć smażone w głębokim tłuszczu mięso czy frytki.

Nadmiar cukru

Cukier sprzyja wzrostowi wagi, a im większa masa ciała, tym większą pracę wykonuje serce. Dlatego osoby z nadwagą czy otyłością często borykają się z nadciśnieniem tętniczym. Dieta bogata w cukry może również być przyczyną cukrzycy. Tak poważne obciążenie może skończyć się nawet zawałem mięśnia sercowego! Co trzeba ograniczyć? Wysokosłodzone napoje, przekąski, ciastka i inne produkty, które w swoim składzie obfitują w cukry i sztuczne substancje słodzące.

Sól w nadmiarze

Większość ludzi nie ma pojęcia, jak dużą ilość soli spożywa każdego dnia. Mało kto zwraca uwagę na obecność soli w codziennych produktach, takich jak różnego rodzaju mięsa. W sól bogate są również wszelkie słone przekąski typu czipsy czy paluszki. Ważne jest ograniczenie tych produktów, a także możliwe zmniejszenie używania soli jako przyprawy i spróbowanie zastosowania jej ziołowych zamienników.

Nadmiar alkoholu

Oczywiście serce nie jest jedynym organem, na który nadmiar alkoholu zadziała niedobrze – warto jednak wiedzieć, że samego alkoholu nie można demonizować. Okazjonalna lampka wina może wesprzeć pracę serca. A co jeśli przesadzimy? Osoby pijące alkohol regularnie, mają większe ryzyko zaburzeń pracy serca, arytmii, a nawet udaru.

Pamiętaj! Zdrowa dieta jest niezmiernie ważna w utrzymaniu prawidłowej kondycji serca. Nie zastąpi ona jednak całej profilaktyki warto regularnie się badać!

Lubisz jeść te ryby? Możesz się zatruć!
Spożywanie ryb to bardzo dobry nawyk dietetyczny. Ogólnie są one bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo witamin (np. A,D i E), a także składniki takie jak magnez, wapń czy potas. Prawdą jest jednak, że niektóre ryby mogą przynieść nam więcej szkód niż...

Oceń ten artykuł 0 0