Make life easier, czyli łatwe przepisy na wypieki od Kasi Tusk [PRZEPISY]

Na blogu Katarzyny Tusk "Make life easier" znajdziecie wiele inspiracji kulinarnych, jak również mnóstwo sposobów na magiczne i niesamowicie klimatyczne dekoracje mieszkań. Jednak na początek skupmy się przede wszystkim na przepisach na domowe wypieki!

Kruche ciasteczka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/2 szklanki masła orzechowego niesłodzonego (jeśli macie masło, które zawiera cukier, to zmniejszcie porcje cukru do połowy szklanki)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1  jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • (jeśli po ugnieceniu ciasto za bardzo się klei dodajcie łyżkę mąki)

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem - gdy powstanie z nich gładka masa - dodajemy do mąki. Później dodajemy jajko i dynamicznie zagniatamy. Tak połączone składniki zawijamy w papier do pieczenia i chowamy do lodówki na 30 minut.

Następnie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na umączonej stolnicy na grubość około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty.

Ciasteczka są kruche, więc warto blache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenie tak, by później ułatwić sobie sprawne wyjmowanie. Ciastka pieczemy w temperatorze 170 stopni Celsjusza przez 8-10 minut. Pamiętajcie, nie powinny być ciemne! 

Babka czekoladowa

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 szklanka śmietanki 36% (lekko podgrzana)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 6 łyżek dobrego kakao
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • do posypania: cukier puder
  • do dekoracji: świeża żurawina / gałązka ostrokrzewu

Sposób przygotowania:

Na początek ucieramy masło z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy śmietankę, żółtka i ekstrakt wanilii i dokładnie mieszamy.

W drugim naczyniu łączymy przesianą mąkę z sodą, przyprawami i kakao - te składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej masy mieszając i na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki - najlepiej z dołu do góry. Ciasto przenosimy do natłuszczonej formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.
Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem, świeżą żurawiną i gałązkami ostrokrzewu.

View this post on Instagram

To będzie długi dzień... #mondaymorning

A post shared by MakeLifeEasier (@makelifeeasier_pl) on

Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi i gruboziarnistą solą

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • farsz: 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka kawałków sera pleśniowego lub ser mozzarella (opcjonalnie)
  • garść grubozarnistej soli Reflets de France

Sposób przygotowania:

Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość.
Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy oliwę z oliwek, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy, sól i kawałki sera pleśniowego (opcjonalnie). Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową.

Więcej przepisów znajdziecie na Make life easier.

Oceń ten artykuł 0 0