Mielone będą pulchne, soczyste i miękkie! Dodanie tego do kotletów to najlepszy trik

Do kotletów mielonych warto dodać wodę gazowaną – dzięki niej kotlety będą wyjątkowo soczyste i pulchne. Poznaj sprawdzone sposoby na idealne mielone!

fot. shutterstock.com

Dlaczego kotlety mielone wychodzą suche?

Suchość kotletów mielonych to problem, z którym zmaga się wielu miłośników domowej kuchni. Najczęściej winne są:

Bułkę do kotletów należy namoczyć w mleku lub wodzie i dokładnie odcisnąć. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, a smażenie należy zacząć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale później zmniejszyć ogień, by kotlety nie były surowe w środku i nie przypaliły się na zewnątrz.

 

Dodaj do kotletów mielonych wodę gazowaną, a będą soczyste i miękkie

Woda gazowana to składnik, który może całkowicie odmienić kotlety mielone. Dodanie kilku łyżek wody gazowanej do masy mięsnej sprawia, że kotlety stają się lekkie, puszyste i wyjątkowo soczyste. Bąbelki gazu napowietrzają masę, co zapobiega jej zbiciu podczas smażenia. 

Czytaj także: Czy trzeba myć mięso mielone? Wiele osób o tym nie wie!

Oto prosty przepis na kotlety mielone

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni.
  3. W misce połącz mięso, bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Dodaj wodę gazowaną.
  4. Wyrób masę, aż będzie puszysta i gładka.
  5. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

 

Czytaj także: Nie ocet, nie sok z cytryny? Dodaj to do barszczu czerwonego, a nie straci koloru

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze