Dlaczego nie powinno się trzymać jajek w lodówce?
Chociaż w Polsce powszechnie przechowuje się jajka w lodówce, eksperci wskazują, że nie zawsze jest to najlepszy sposób. Jajka, jeśli nie zostały wcześniej schłodzone w sklepie, mogą być z powodzeniem przechowywane w temperaturze pokojowej. Umieszczenie ich w lodówce powoduje skraplanie się wilgoci na skorupce, co może ułatwić przenikanie bakterii do wnętrza jajka. W efekcie, przechowywanie jajek w chłodzie nie zawsze przedłuża ich świeżość, a niekiedy wręcz skraca ją.
Czytaj także: Jak przechowywać jajka? Zachowają świeżość przez kilka tygodni!
Czego nie wkładać do lodówki?
Nie tylko jajka źle znoszą niskie temperatury. Oliwa i inne oleje roślinne (z wyjątkiem oleju lnianego) pod wpływem chłodu mętnieją i gęstnieją, co utrudnia ich użycie. Kawa i herbata przechowywane w lodówce tracą aromat oraz mogą wchłaniać zapachy innych produktów. Miód w lodówce szybko krystalizuje i traci płynną konsystencję, a jego cenne właściwości mogą ulec osłabieniu.
Czytaj także: Tak należy przechowywać miód po otwarciu, żeby się nie skrystalizował i nie zepsuł. Ekspert radzi
Zioła i przyprawy, zarówno świeże, jak i suszone, nie powinny być trzymane w lodówce. Niska temperatura pozbawia je naturalnego aromatu, przez co tracą na intensywności smaku w potrawach. Podobnie kasze, ryże, pieczywo i produkty mączne lepiej czują się w suchych, szczelnych pojemnikach poza lodówką – w chłodzie mogą szybciej pleśnieć lub twardnieć.
Te warzywa i owoce nie mogą stać w lodówce. Wielu Polaków o tym nie wie
Wielu z nas odruchowo wkłada do lodówki warzywa i owoce, które nie lubią chłodu. Tracą smak, jędrność i aromat, a niekiedy szybciej się psują, jeśli są przechowywane w zbyt niskiej temperaturze. To m.in.:
- ziemniaki,
- dynia,
- cebula,
- marchew,
- papryka,
- pomidory,
- ogórki,
- strączki.
Banany, awokado, ananasy, mango, gruszki, nektarynki, jabłka, śliwki, cytrusy, maliny, truskawki, jagody i arbuzy zachowują świeżość i smak dłużej, gdy trzymamy je w temperaturze pokojowej. Lodówka może im zaszkodzić, prowadząc do utraty walorów smakowych i szybszego psucia.
Warto pamiętać, że odpowiednie przechowywanie żywności to nie tylko kwestia trwałości, ale też oszczędności i poszanowania pracy producentów. Dzięki kilku prostym zasadom możemy cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych naszych ulubionych produktów przez dłuższy czas.
Czytaj także: Nie w lodówce ani nie w woreczku. Jak przechowywać chleb, żeby nie stwardniał?
Autor: Katarzyna Solecka