Nie wszystkie ryby są zdrowe: te są nawet trujące!

Ryby są bogate w wiele odżywczych składników. Wśród nich można wymienić witaminy A i D, a także kwasy Omega 3, potas i magnez. Właśnie dlatego dietetycy polecają, by ryby na stałe gościły w naszej diecie. Okazuje się, że niektóre z bardzo popularnych ryb mogą przysporzyć nam kłopotów ze zdrowiem!

Dlaczego ryby mogą być szkodliwe?

Fakt, że ryba może nam zaszkodzić, jest zasługą człowieka. Duże zapotrzebowanie na jej chude mięso sprawiło, że powstało bardzo wiele hodowli. Nie wszystkie dbają o dobre warunki dla hodowanych zwierząt, a tym bardziej nie wszystkie przestrzegają wymaganych procedur. W efekcie tego rybom albo podaje się hormony, by rozmnażały się w niesprzyjających warunkach, albo karmi się je pokarmem bardzo niskiej jakości. To wszystko odbija się na organizmach ryb – różnica nie tylko polega na tym, że ryba będzie mniej smaczna. Konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze i dotyczyć solidnych kłopotów ze zdrowiem. Zaszkodzić mogą nam także ryby poławiane w naturalnych zbiornikach. Dlaczego? Wszystko przez zanieczyszczenie środowiska – odpady wyrzucane do jezior czy rzek, zawierają metale ciężkie, chociażby rtęć czy ołów. Te toksyny są wchłaniane przez zamieszkujące zbiornik ryby. A następnie wchłaniane przez nas, jeśli takową rybę spożyjemy.

Na które ryby należy uważać?

Wśród gatunków, które są szczególnie narażone na wchłanianie metali ciężkich i innych zanieczyszczeń, są tilapie i pangi. Ryby oznaczone taką etykietą w sklepach, powinniśmy omijać z daleka! Te konkretne ryby są łowione w Mekongu – rzece przepływającej m. in. przez Wietnam czy Chiny. Rzeka ta jest niewyobrażalnie zanieczyszczona, a sami hodowcy powszechnie stosują praktykę szpikowania ryb hormonami. Jeśli mamy ochotę na łososia, koniecznie wybierzmy tego z dzikich połowów – łosoś hodowlany jest zwykle karmiony pokarmem bardzo niskiej jakości, nierzadko podaje się mu również antybiotyki i barwniki, którym zawdzięcza swój kolor. Polacy powinni szczególnie wystrzegać się flądry – ta ryba żywi się bezkręgowcami, które z kolei mają w sobie wiele szkodliwych substancji, m. in. iperyt siarkowy wysoce toksyczny związek chemiczny, znany również jako gaz musztardowy. Jest to bojowy środek trujący zalegający w morzach jeszcze z czasów wojen światowych.

Objawy zatrucia

Nasz organizm musi przejść trudną drogę, aby zwalczyć zatrucie rybą o tak szkodliwym składzie. Wśród pewnych objawów, jakich można spodziewać się po spożyciu tak toksycznych substancji, są:

Do listy objawów należy dodać także jeden, bardzo charakterystyczny: metaliczny posmak w ustach. Jeśli takowy występuje, oznacza to, że najprawdopodobniej doszło do zatrucia rtęcią. Natychmiast zasięgnij porady lekarza!

Chcesz być pewien, że ryba jest dobra jakościowo? Wypatruj tych oznaczeń:

Autor: Hubert Drabik

Komentarze
Czytaj jeszcze: