Nowa superbakteria nie reaguje na antybiotyki

Odkrycie naukowców z Chile wcale nie napawa optymizmem. W badanych przez nich próbkach gleby z Antarktydy wykryto specyficzne bakterie: wykształciły one odporność na składniki wielu antybiotyków. Czy to nam zagraża?

Nowe bakterie

Naukowcy z Chile przebadali różne mikroorganizmy, które znalazły się w pobranych próbkach ziemi z Półwyspu Antakrtycznego. Jak się okazało, część z nich przejawia niezwykłe właściwości, mianowicie odporność na wiele antybiotyków i środków bakteriobójczych, chociażby na miedź i chlor. Niepokój budzą kolejne ustalenia zespołu badawczego – taką odporność mogą nabyć bakterie chorobotwórcze, co byłoby poważnym problemem medycznym.

Antybiotykooporność: prawdziwe zagrożenie

W medycynie istnieje pojęcie antybiotykooporności – jest to nic innego jak wykształcanie przez bakterie odporności na mające je zneutralizować antybiotyki. To jedno z największych zagrożeń zdrowotnych na poziomie globalnym. Trudno sobie wyobrazić, co by było gdyby zwalczanie infekcji bakteryjnych okazało się niemożliwe. Antybiotykooporność może wykształcić się z uwagi na różne czynniki:

  • Nieodpowiedzialne stosowanie antybiotyków – mowa tutaj o zbyt częstym korzystaniu z takich specyfików, nieprzestrzeganiu zaleceń lekarzy. Należy pamiętać również, że antybiotykinieskuteczne w walce z zakażeniami wirusowymi
  • Brak dostępu do czystej wody – nieprzestrzeganie zasad higieny powoduje namnażanie i rozprzestrzenianie się różnych drobnoustrojów

Pamiętaj! Bakterie to organizmy żywe, które ewoluują. Przystosowują się do środowiska, w którym żyją. Dlatego bakterie odkryte przez naukowców są tak bardzo odporne – bo żyją w ekstremalnych warunkach. Przez nadmierne i nieodpowiedzialne stosowanie antybiotyków jawnie przyczyniamy się do nasilania się zjawiska antybiotykooporności. Nigdy nie stosuj tych specyfików na własną rękę, a w przypadku przepisania ich przez lekarza, stosuj się do zaleceń specjalisty!

Nowy lek na otyłość pozwala utracić 1/4 masy ciała. Jak to możliwe?
Tirzepatyd, bo o tym specyfiku mowa, jak na razie pozostaje w fazie badań klinicznych. Amerykańska Agencja Żywności i Leków jeszcze nie dopuściła leku do sprzedaży, jednak już teraz można przeczytać obiecujące badania i szacowania naukowców...

Oceń ten artykuł 0 0