Piernik na ostatnią chwilę. Przepis Ani Starmach

Wilgotny, pachnący miodem i przyprawami, z chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami – taki piernik z pewnością stanie się gwiazdą świątecznego stołu. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, który nie zawiedzie nawet w ostatniej chwili, koniecznie wypróbuj recepturę Ani Starmach!

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Piernik na szybko. Przepis Ani Starmach

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
  • 20 g suszonych śliwek
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50 ml mleka
  • 50 ml masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Piernik. Przepis na świąteczne ciasto

Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki. W osobnej misce ubij białka. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.
Polewa: podgrzej mleko z masłem, dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową. Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0