Podgrzewasz to w mikrofalówce? Lepiej tego nie rób!

Kuchenka mikrofalowa jest prostym urządzeniem, które pozwala nam na szybkie podgrzanie posiłku. Warto jednak wiedzieć, że jest kilka rzeczy, które nigdy nie powinny znaleźć się w urządzeniu. Może to doprowadzić nie tylko do uszkodzenia mikrofalówki, ale także do poparzenia ciała!

fot. Shutterstock

Kuchenka mikrofalowa znajduje się na wyposażeniu kuchni w wielu polskich domach. Obsługa urządzenia jest dziecinnie prosta. Mikrofalówka pozwala nam w bardzo krótkim czasie podgrzać posiłek, co jest idealną opcją przede wszystkim dla osób, które są w wiecznym biegu. Warto jednak wiedzieć, że jest kilka produktów, których podgrzanie w mikrofali może nieść ze sobą tragiczne skutki. Można nie tylko uszkodzić urządzenie, ale też poparzyć ciało. Co nigdy nie powinno znaleźć się w kuchence mikrofalowej?

Metalowe przedmioty i folia aluminiowa

Do mikrofalówki nie wolno wkładać żadnych metalowych przedmiotów. To samo tyczy się także folii aluminiowej. Nawet najdrobniejsza ilość metalu może doprowadzić do powstania prądów wirowych, a tym samym iskrzenia. A to już łatwa droga do tego, aby wywołać w naszym domu pożar.

Owoce, zwłaszcza winogrona

W kuchence mikrofalowej nie powinno podgrzewać się owoców, bowiem pod wpływem mikrofal zepsują się i poważnie zanieczyszczą wnętrze urządzenia. Szczególnie uważać należy też na podgrzewanie winogron, bowiem można nabawić się nawet oparzeń.

Pod skórką tego owocu jest dużo wody, która w trakcie podgrzewania nie ma gdzie się ulotnić i winogrono może po prostu eksplodować. Na dodatek może też zamienić się w płonącą plazmę, ponieważ zawiera dużo cukru, który może się zapalić i dymić.

Styropian

Często jedzenie zamawiane na wynos przyjeżdża do nas w styropianowych opakowaniach. Jeśli chcesz je podgrzać, bo np. ostygło w trakcie dostawy, to zanim włożysz je do mikrofalówki, wyjmij jedzenie ze styropianowego pojemnika. Podczas podgrzewania w mikrofali styropian roztopi się i uwolni do żywności groźne toksyny.

Woda

Podgrzanie wody w mikrofalówce wielu z nas wydaje się najszybszym sposobem na przygotowanie gorącego napoju, np. kawy lub herbaty. Warto jednak wiedzieć, że choć surowa woda uzyska dzięki mikrofalom wysoką temperaturę, to nigdy podczas podgrzewania w kuchence nie dojdzie do wrzenia.

Zamknięte pojemniki

Za każdym razem, gdy chcesz podgrzać w mikrofali jedzenie włożone do plastikowego pojemnika, zdejmij z niego przykrywkę. Dotyczy to też wszelkiego rodzaju zakrętek i nakrętek, które znajdują się na butelkach lub słoikach. Jeśli tego nie zrobisz, może wzrosnąć ciśnienie w pojemniku, co może doprowadzić do jego rozerwania i mocnego zabrudzenia kuchenki.

Jajka

W mikrofalówce absolutnie nie wolno podgrzewać jajek. Niezależnie, czy włożymy do urządzenia jajka surowe lub ugotowane na twardo, to ich środek podgrzeje się do bardzo wysokiej temperatury. Z powodu braku ujścia pary skorupka eksploduje i tym samym zanieczyści kuchenkę.

Ostra papryczka

Podgrzanie ostrej papryczki w mikrofalówce nie będzie najlepszym pomysłem. Pod wpływem działania urządzenia zacznie parować kapsaicyna – składnik odpowiedzialny za ostrość papryczki. Po otworzeniu drzwiczek kuchenki substancja podrażni nasze oczy, gardło i błony śluzowe.

Gąbka

Podgrzewanie gąbek w kuchence mikrofalowej także nie jest dobre. Choć mikrofale w zaledwie 30 sekund pozbędą się wszystkich bakterii z jej powierzchni, to po wyjęciu z urządzenia i tak będzie niezdatna do użytku. Ponadto podczas podgrzewania się wydzieli nieprzyjemny zapach, który będzie bardzo trudno usunąć.

Sprawdź nasze inne porady dla domu:

Autor: Hubert Wiączkowski

Komentarze
Czytaj jeszcze: