Pomysł na pyszny deser? Domowy budyń czekoladowy! Sprawdź przepis

Budyń to doskonały pomysł na deser, podwieczorek czy słodką przekąskę. Wiele osób korzysta z gotowych proszków, które zalewa się wodą czy mlekiem. My jednak polecamy samemu przygotować ten smakołyk. Jak przygotować go krok po kroku? Zajmie Ci to kilka minut!

Domowy budyń czekoladowy. Jaki jest przepis?

Masz ochotę na smaczną przekąskę? To czas na domowy budyń czekoladowy. Jakich produktów potrzebujemy? Jak go zrobić? To bardzo proste! Sprawdź.

Budyń czekoladowy. Składniki:

Budyń czekoladowy. Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wlewamy szklankę mleka i gotujemy
  2. W momencie wrzenia zdjemujemy je z palnika
  3. Do mleka dodajemy kawałki czekolady/kakao cały czas mieszając
  4. Dosypujemy cukier i mieszamy do połączenia się wszystkich składników
  5. Do miski wlewamy drugą szklankę mleka, dwie łyżki cukru, skrobię i dwa żółtka i dokładnie miksujemy 
  6. Garnuszek z mlekiem ponownie podgrzewamy
  7. Gdy mleko się podgrzeje, dodajemy do niego (cały czas mieszając!) miksturę z miski
  8. Całość mieszamy powoli do momentu aż zgęstnieje

Gotowy budyń możemy podawać z kawałkami czekolady, pokruszonymi ciasteczkami musem malinowym czy borówkami. Dodatki zależą od naszych indywidualnych preferencji. Smacznego!

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze