Proste sposoby na to, jak sprawdzić, czy jajko jest świeże

Wielkanoc to okres, w którym królują jajka. Zanim jednak zaczniesz gotowanie i pieczenie, upewnij się, że nie są one zepsute. Zobacz, jak łatwo sprawdzić, czy jajko nadaje się do jedzenia.

fot. New Africa/Shutterstock

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jajka to jeden z podstawowych składników w kuchni, szczególnie w okresie wielkanocnym. Są niezastąpione w wypiekach, sałatkach, faszerowanych przystawkach czy klasycznym żurku. Jednak ich świeżość ma bezpośredni wpływ na smak potraw i – co ważniejsze – nasze zdrowie. Zepsute jajko może zniszczyć całe danie, a nawet spowodować zatrucie pokarmowe.

Test wodny – najprostszy sposób na sprawdzenie świeżości jajka

Najpopularniejszą i najłatwiejszą metodą sprawdzania świeżości jajka jest tzw. test wodny. Wystarczy włożyć jajko do szklanki lub szklanej miski z zimną wodą i obserwować, co się z nim dzieje:

Test wodny opiera się na naturalnym procesie: z czasem przez porowatą skorupkę do wnętrza jajka dostaje się powietrze, które zwiększa jego wyporność. Im większa komora powietrzna, tym lżejsze jajko, które w końcu zaczyna unosić się w wodzie.

Test wodny jajka, fot. FotoHelin/Shutterstock

Inne domowe sposoby na sprawdzenie świeżości jajka

Potrząśnij jajkiem

Kolejną prostą metodą jest energiczne potrząsanie jajkiem przy uchu.

Rozbij i obserwuj wygląd oraz zapach

Jeśli chcesz mieć stuprocentową pewność, rozbij jajko do osobnej miseczki.

A co ze skorupką? Czy jajko należy myć?

Świeże jajko ma matową i lekko chropowatą skorupkę. Błyszcząca i śliska może wskazywać na jajko starsze. Przed włożeniem do lodówki nie myj jajek – naturalna powłoka na skorupce chroni je przed bakteriami.

Gdzie przechowywać jajka, aby zachowały świeżość na jak najdłużej?

W lodówce jajka sklepowe mogą być przechowywane do 4–5 tygodni, wiejskie – około 14 dni. Najlepiej trzymać je na środkowej półce, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna. Unikaj trzymania ich na drzwiach lodówki, gdyż tam temperatura często się zmienia. Ugotowane jajka na twardo można przechowywać 2–3 dni, obrane – do 5 dni, jeśli będą w pojemniku z zimną wodą, codziennie zmienianą.

Autor: Zofia Zając

Komentarze
Czytaj jeszcze: