Rozgrzewające herbaty na mroźne dni – trzy przepisy

Wyjście z mieszkania w zimowy, mroźny dzień może być prawdziwym wyzwaniem. Dlatego warto zatroszczyć się o to, by po powrocie czekało na Ciebie coś pysznego i ciepłego! Szybkie w przygotowaniu herbaty rozgrzeją Cię po spacerze, wyjściu z psem czy powrocie z pracy. Sprawdź nasze przepisy na napary, które możesz przygotować dla siebie i bliskich.

Herbaty zimowe to niezwykle proste w przygotowaniu napoje, które mają fantastyczne właściwości. Jeśli mocno zmarzniesz za zewnątrz, to taka herbata momentalnie rozgrzeje Cię od środka, a do tego będzie przepysznie smakować. Herbata zimowa może być przygotowana z rozmaitymi dodatkami – dzięki składnikom takim jak imbir czy miód, poprawisz swoją odporność, o którą o tej porze roku należy mocno dbać. Sprawdź, jakie przepisy przygotowaliśmy dla Ciebie!

Zimowy klasyk – herbata z imbirem, miodem i pomarańczą

Składniki:
czarna lub zielona herbata
2 plasterki imbiru
2 plastry pomarańczy
10 goździków
łyżka miodu

Przygotowanie:
Zaczynamy od zaparzenia herbaty – to, jaką wybierzesz zależy od Twoich upodobań. Następnie zajmujemy się dodatkami – najpierw kroimy pomarańczę w plastry i wbijamy w nie goździki – 5 sztuk na jednym wystarczy. Uważaj, by plastry nie były za cienkie, bo wtedy mogą nie utrzymać goździków. Imbir obieramy i kroimy na dwa kawałeczki. Do naparu wrzucamy przygotowane składniki i dodajemy łyżkę ulubionego miodu.

Fot. Shutterstock

Dla miłośników korzennych zapachów – herbata z cynamonem i anyżem

Składniki:
czarna herbata
laska cynamonu
anyż
2 plastry pomarańczy
10 goździków
kawałek imbiru

Przygotowanie:
Najpierw zajmujemy się oczywiście zaparzeniem herbaty. Do naparu dodajemy anyż, laskę cynamonu oraz kawałek obranego imbiru. Pomarańczę kroimy na plastry – dwa powinny wystarczyć, ale jeśli lubisz ten owoc, możesz dorzucić więcej! Goździki wbijamy w plastry i dodajemy wszystko do herbaty.

Fot. Shutterstock

Intensywna herbata z syropem malinowym i rozmarynem

Składniki:
czarna herbata
2 łyżki stołowe syropu malinowego
gałązka rozmarynu
plaster grejpfruta

Przygotowanie:
Zaparzamy herbatę i dodajemy do niej grejpfruta oraz rozmaryn. Do tego wlewamy dwie łyżki syropu malinowego – jeśli wolisz słodszą herbatę, to możesz dać jeszcze trzecią.

Fot. Shutterstock

Autor: Klaudia Dzięgiel

Komentarze
Czytaj jeszcze: