Ryż na szybko? 5 prostych sposobów!

Masz zbyt dużo ryżu i szukasz inspiracji na szybkie i smaczne posiłki? A może został Ci jego nadmiar z obiadu, a nie chcesz go zmarnować i zastanawiasz się, jak go wykorzystać w kuchni? Wystarczy odrobina wyobraźni i niewiele czasu, by z gotowanego ryżu wyczarować pyszne danie lub przekąskę!

zdjęcie ilustracyjne/shutterstock.com

Ryż na śniadanie - zamiast płatków

Na pierwsze śniadanie do mleka (również roślinnego), ugotowany ryż jest dobrym dodatkiem! Dodaje energii i syci. Zamiast mleka czy napoju roślinnego można dodać do niego ulubiony jogurt.

Błyskawiczna sałatka z ryżem

 

Ryż (który np. został z obiadu) łączymy z ulubionymi dodatkami (podsmażone/gotowane mięso, warzywa, a nawet owoce z jogurtem) i mamy pyszną sałatkę! Dobrze łączyć go z warzywami (papryka, kukurydza, pomidory), kurczakiem, wędlinami, ziołami, grzybami, owocami... Pole do popisu jest ogromne!

Szybka zapiekanka ryżowa

Ugotowany ryż można doprawić i zapiec nawet z samym... masłem lub olejem! Zapiekankę można wzbogacić, łącząc ryż z roztrzepanym jajkiem czy startym żółtym serem, zeszkloną cebulką, innymi warzywami lub przesmażoną wędliną, podlać bulionem... Wygodnie zapiec ryż w formie do babki lub tarty.

Kotleciki z ryżu

Z ugotowanego ryżu można zrobić kotleciki. Mogą być najprostsze, np. sam ryż, przyprawy i np. jajko (lub bez jajka - ryż wtedy powinien być ugnieciony, zmielony lub rozgotowany i doprawiony). Można też w ryżowej masie obtoczyć kawałki mięsa (jak na zdjęciu) lub sera i usmażyć. Przykładowy przepis na kotleciki z ryżu:

  1. 1 jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.
  2. Gotujemy ryż i dodajemy posiekane jajko. 
  3. Do ryżu dodajemy szczypior, koperek, surowe jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  4. Z masy formujemy kotleciki, panierujemy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

Zastąp makaron ryżem!

Ryż to świetny dodatek nioe tylko do zupy, ale również do drugiego dania. Zamiast makaronu czy ziemniaków możesz go dodać do swoich ulubionych potraw - np. do pomidorowej, warzywnej, owocowej, ogórkowej czy jarzynowej. Możesz dodać surowy ryż i ugotować go z zupą lub dołożyć już ugotowany.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: