Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym! Jest ostrzeżenie GIS

W kiełbasie surowej metka łososiowa MAP oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki salmonelli. Ostrzeżenie wydał Główny Inspektorat Sanitarny.

Salmonella w w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek Salmonella spp. w kilku produktach mięsnych. To: kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Przeczytaj komunikat GIS:

Zagrożenie: Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.

Szczegóły dotyczące produktów:

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

• Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203

• Numer partii - 72

• Data produkcji - 13.03.2019 r.

• Data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

• Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203

• Numer partii - 72

• Data produkcji - 13.03.2019 r.

• Data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.

Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu. 

Kiełbasa surowa metka łososiowa

• Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203

• Numer partii - 72

• Data produkcji - 13.03.2019 r.

• Data przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o powyższych wynikach Głównego Inspektora Sanitarnego, który następnie poinformował odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie - czytamy w komunikacie.

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów

Opracowanie: RMF24.pl/ Twoje Zdrowie

Autor: Adrianna Raszyk

Komentarze
Czytaj jeszcze: