Salmonella w popularnej przyprawie! GIS wycofuje produkt ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny wykrył obecność bakterii Salmonella w opakowaniach papryki słodkiej mielonej jednego ze znanych producentów. GIS ostrzega przed spożywaniem zanieczyszczonej żywności, może to zagrozić naszemu zdrowiu. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży.

Produkt wycofany ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku kontroli w zakładzie produkcyjnym firmy CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność bakterii Salmonella w opakowaniach papryki słodkiej mielonej. Niezwłocznie uruchomiono procedurę wycofywania produktu ze sprzedaży. Proces nadzorowany jest przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

GIS ostrzega przed spożywaniem wycofywanego produktu. Jak informuje, pałeczki bakterii Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu. Po spożyciu zanieczyszczonej żywności możemy spodziewać się zatrucia pokarmowego, które może objawiać się poprzez:

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów choroby po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem. Objawy ujawniają się najczęściej do 24 godzin po spożyciu zanieczyszczonego produktu.

Szczegóły dotyczące wycofanej partii produktu:

Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g

Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143

Kraj pochodzenia: HISZPANIA

Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny

 

Autor: Konrad Lubaszewski

Komentarze
Czytaj jeszcze: