Sanepid radzi: nie zostawiajmy zakupów w bagażniku. To może skończyć się zatruciem!

Fala upałów w Polsce nie odpuszcza. W taką pogodę nie powinniśmy zbyt długo trzymać zakupów w bagażniku, bo może to skończyć się poważnym zatruciem – ostrzega w rozmowie z RMF MAXXX, Agnieszka Trywiańska z Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Inowrocławiu. Także w domu powinniśmy przechowywać większość rzeczy w lodówce. Podczas urlopu czy dłuższej podróży sprawdzą się natomiast turystyczne torby chłodnicze.

Po zakupach szybko do domu

Kiedy temperatura przekracza 30 stopni, jednym z problemów jest szybko psująca się żywność. Sanepid co roku ostrzega aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach, ponieważ w przeciwnym wypadku może grozić nam zatrucie.

Agnieszka Trywiańska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Inowrocławiu w rozmowie z RMF MAXXX informuje, że jednym z naszych najczęstszych błędów jest  transportowanie żywności. Często robiąc zakupy w kilku miejscach, część z nich zostawiamy w bagażniku. To duży błąd, ponieważ temperatura w bagażniku może dojść do plus 50 stopni. W takich warunkach nasze jedzenie może bardzo szybko zepsuć się, przez co będzie nadawało się już do wyrzucenia.

Zakupioną żywność należy, więc  jak najszybciej przetransportować do domu i włożyć do lodówki. Dotyczy to przede wszystkim owoców, warzyw, nabiału oraz mięsa. Dobrym rozwiązaniem są także torby chłodnicze, dostępne w marketach przy dziale z mrożonkami.

Nie zostawiajmy jedzenia na blacie w kuchni

W czasie upałów powinniśmy też trzymać większość jedzenia w lodówce. Jak tłumaczy Agnieszka Trywiańska  z inowrocławskiego Sanepidu, temperatura w naszych mieszkaniach jest teraz także bardzo wysoka, więc zostawienie w kuchni na blacie wędliny czy nabiału może spowodować, że szybko się zepsują.

Należy także zwracać uwagę na oznakowania w naszych lodówkach.  „Od góry jest najcieplej, od dołu jest najzimniej. Są oznakowania, gdzie należy trzymać produkty świeże, gdzie przetworzone. Owoce powinny znajdować się na niższych półkach.” – dodaje Agnieszka Trywiańska

Dłuższa podróż tylko z torbą chłodniczą

Wakacje to czas dłuższych wyjazdów, a jadąc na urlop często bierzemy ze sobą prowiant na drogę. W przypadku długich tras dobrym rozwiązaniem będą torby z wkładami, które wcześniej się mrozi. Agnieszka Trywiańska z inowrocławskiego Sanepidu dodaje też, że świeże produkty typu kanapki z wędliną lub serem podczas podróży lub pikniku powinny być zjedzone jako pierwsze.

Autor: Adrianna Raszyk

Komentarze
Czytaj jeszcze: