Ser Gouda polskiego producenta wycofany przez GIS. Wykryto w nim groźne bakterie

Jedna partia sera żółtego Gouda, produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską „RYKI” została wycofana z obrotu. Taką informację podał właśnie Główny Inspektorat Sanitarny. Sprawdźcie koniecznie, czy wycofana partia, nie trafiła do Waszej lodówki! Spożycie zanieczyszczonej nimi żywności może prowadzić do groźnej choroby, zwanej listeriozą.

Źródło: GIS

GIS wycofał partię sera żółtego Gouda

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informację o wycofaniu z obrotu jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach. Chodzi o produkt, wytwarzany przez Spółdzielnię Mleczarską „RYKI”. W produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Źródło: GIS

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry

Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

Numer partii: 290351

Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

Zalecenia dla konsumentów

Jak podaje na swojej stronie GIS, w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Konsumenci powinni też sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Szczegółowe informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej GISCzytaj więcej

Autor: Adrianna Raszyk

Komentarze
Czytaj jeszcze: