Syrop z czosnku: Sprawdź, jak go zrobić!

Chociaż pogoda ostatnio nas rozpieszcza, to - wbrew pozorom - może to niekorzystnie wpływać na naszą odporność. Wiele osób w tym czasie doświadcza przykrych konsekwencji przeziębienia lub grypy. Co ciekawe, istnieje wiele domowych sposobów przydatnych w walce z chorobą. Jednym z nich jest syrop z czosnku. Jak go odpowiednio przyrządzić? Sprawdźcie!

Czosnek - naturalny antybiotyk

fot. Pixabay

Nagłe zmiany pogody i jesień to czas na przeziębienia. Warto pamiętać o tym, że możemy zadbać o swoje zdrowie stosując domowe metody. Jedną z nich jest właśnie czosnek. Można przyjmować go na różne sposoby: na surowo, z gorącym mlekiem i miodem lub w postaci syropu.

Czosnek to jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków na przeziębienie. Często nazywany jest roślinnym antybiotykiem i można podawać go w ząbkach, na gorąco z mlekiem czy dodawać do potraw. Ma działanie antywirusowe i antybakteryjne i jest skuteczny - łagodzi katar, kaszel i obniża gorączkę.

Syrop z czosnku

Składniki znajdziemy prawdopodobnie w każdej kuchni. Co będzie potrzebne?

Sposób przygotowania:

Na początek siekamy i miażdżymy obrane ząbki czosnku. Później mieszamy je z pozostałymi składnikami i przelewamy do słoika. Zamkniętą szczelnie miksturę zostawiamy na noc. Po kilkunastu godzinach, gdy wszystkie składniki uwolnią swoje lecznicze właściwości, odcedzamy gotowy do spożycia syrop. Przechowujemy go w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Autor: Sabina Obajtek

Komentarze
Czytaj jeszcze: