Tak zrobisz naleśniki do krokietów. Dodaj ten składnik

Idealne naleśniki na krokiety? Aby tego dokonać, potrzebujesz niewiele. Wystarczy, że będziesz pamiętać o jednym, bardzo ważnym składniku.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Sekret idealnych naleśników na krokiety

Krokiety, choć wyglądają na danie dość proste, w rzeczywistości wymagają pracy – począwszy od zrobienia dobrego farszu, aż po usmażenie naleśników. Warto jednak dodać, że te z klasycznego przepisu nie będą się nadawać. Wigilijne danie potrzebuje placków bardziej wytrzymałych, sprężystych i mniej łamliwych, by nie rozleciały się po zwinięciu i podsmażeniu.

W rzeczywistości sposób na idealne naleśniki do krokietów jest bardzo prosty. Wystarczy, że podczas robienia ciasta dodasz zwykły olej.

Przepis na idealne krokiety na wigilię

Robienie krokietów nie musi wiązać się z presją, że ciasto wyjdzie za mało elastyczne i danie nie będzie efektownie prezentować się na stole. Oto przepis:

  • Do miski wsyp 320 gramów mąki, dodaj trzy jajka i dwie szklanki lekko ciepłego mleka,
  • Dodaj dwie łyżki oleju, ewentualnie dwie łyżki roztopionego masła. Do tego pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru,
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Powinno być nieco gęstsze niż w przypadku tego na naleśniki deserowe
  • Patelnię rozgrzej bez użycia największej mocy palnika. Nie natłuszczaj jej dodatkowo. Smaż naleśniki nieco grubsze.

Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0