Takie ciasto ze śliwkami robiła babcia. Ania Starmach zdradziła przepis

Sezon na śliwki trwa! Pamiętasz ciasto, jakie z tych owoców piekła twoja babcia? Możesz zrobić je sam! Ania Starmach zdradziła przepis na deser z czasów dzieciństwa.

Składniki na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Te produkty dodaje Ania Starmach

Ciasto:

Kruszonka:

Przepis na drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Tak robi je Ania Starmach

  1. 75 ml mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy, zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. Zaczyn przekładamy do dużej miski. Stopniowo dodajemy mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.
  3. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ma być elastyczne i odklejać się od dłoni.
  4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki.
  6. Pora na zrobienie kruszonki. Mąkę, masło i cukier mieszamy ze sobą, aż uzyskamy "mokry piasek". Schładzamy w zamrażarce.
  7. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy. Układamy na nim owoce (skórkami do dołu), posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Smacznego!

Autor: Anna Helit

Komentarze
Czytaj jeszcze: