Kawa, tosty i sok pomarańczowy na śniadanie
Dietetyczka i specjalistka z dziedziny psycho-neuro-immuno-endokrynologii, Elena Garrido, przygląda się popularnym śniadaniom z dystansem. Jak tłumaczy, zestaw złożony z soku pomarańczowego, tostów i kawy wydaje się bardzo zdrowy, ale w rzeczywistości odradza takie połączenie. Dlaczego?
Pszenica, którą jedliśmy kiedyś, bardzo różni się od tej dzisiejszej — jest hodowana tak, by przetrwać warunki atmosferyczne i insekty. Do tego taki posiłek nie dostarcza praktycznie żadnych wartości odżywczych — tylko podwyższa poziom cukru
– wyjaśnia Garrido. Spożywanie na śniadanie soku pomarańczowego pozbawionego błonnika i tostów z rafinowanej mąki powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. „Nawet jeśli dodasz oliwę z oliwek, czyli zdrowy tłuszcz, wciąż jest to posiłek o bardzo niskiej wartości odżywczej” – podkreśla ekspertka. Lepiej postawić na produkty mniej przetworzone.
Wiele Polaków je takie śniadanie. Dietetyczka ocenia
Co się dzieje, jeśli takie śniadanie spożywamy codziennie? Garrido zaznacza, że wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań, jednak u przeciętnej osoby nastąpi „nagły skok poziomu glukozy we krwi”. Po dwóch godzinach poziom cukru spada poniżej normy, co prowadzi do wahań, stanów zapalnych i uczucia zmęczenia.
Dietetyczka zwraca uwagę, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mikro- i makroskładników. „Organizm jest wytrzymały, poradzi sobie nawet przy kiepskim odżywianiu, ale zawsze kosztem czegoś innego” – przypomina i zachęca do sięgania po różnorodne, lokalne i sezonowe produkty.
Czytaj także: To roślina, która pomaga wzmocnić pamięć, mózg i wzrok. Zawiera potas, magnez i żelazo
A co z cukrem? „Mózg nie potrzebuje prostych cukrów, jak biały cukier. Wystarczy naturalny cukier zawarty w żywności. Warzywa to też węglowodany — ale dzięki błonnikowi nie powodują gwałtownego skoku cukru we krwi” – tłumaczy Garrido.
Co jeść na śniadanie? To zdrowy początek dnia
Zdaniem ekspertki, najlepsze są sezonowe i lokalne produkty. „Natura jest mądra – w zależności od miejsca, w którym żyjesz, i pory roku, dostarcza ci to, czego w danym czasie potrzebujesz”– mówi. Warto więc postawić na śniadania bogate w błonnik, dobrej jakości białko oraz zdrowe tłuszcze, które zapewnią energię na dłużej i nie spowodują gwałtownych skoków cukru.
Przykład? Owsianka z orzechami i owocami czy pełnoziarniste pieczywo z warzywami. Ekspertka zaznacza, że dieta nie musi być restrykcyjna – ważne, by wybierać wartościowe składniki i dbać o balans.
Czytaj także: Gastroenterolog mówi jasno, jak jeść chleb: „będzie 10 razy zdrowszy”
Źródło: lavozdegalicia.es, rmf.maxx





