Takie śniadanie błyskawicznie podnosi poziom cukru! Dietetyczka wyjaśnia

Kawa, tosty i sok pomarańczowy – brzmi jak klasyk śniadaniowy? Ekspertka od zdrowego żywienia ostrzega: taki zestaw może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Sprawdzamy, dlaczego śniadanie uznawane za zdrowe, wcale takie nie jest i co warto jeść, by dobrze zacząć dzień.

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Kawa, tosty i sok pomarańczowy na śniadanie

Dietetyczka i specjalistka z dziedziny psycho-neuro-immuno-endokrynologii, Elena Garrido, przygląda się popularnym śniadaniom z dystansem. Jak tłumaczy, zestaw złożony z soku pomarańczowego, tostów i kawy wydaje się bardzo zdrowy, ale w rzeczywistości odradza takie połączenie. Dlaczego?

Pszenica, którą jedliśmy kiedyś, bardzo różni się od tej dzisiejszej — jest hodowana tak, by przetrwać warunki atmosferyczne i insekty. Do tego taki posiłek nie dostarcza praktycznie żadnych wartości odżywczych — tylko podwyższa poziom cukru

– wyjaśnia Garrido. Spożywanie na śniadanie soku pomarańczowego pozbawionego błonnika i tostów z rafinowanej mąki powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. „Nawet jeśli dodasz oliwę z oliwek, czyli zdrowy tłuszcz, wciąż jest to posiłek o bardzo niskiej wartości odżywczej” – podkreśla ekspertka. Lepiej postawić na produkty mniej przetworzone.

Czytaj także: Czy mrożony chleb jest zdrowy? Lekarka nie pozostawia wątpliwości: „po rozmrożeniu na patelni duża część węglowodanów w chlebie zamieni się...”

Wiele Polaków je takie śniadanie. Dietetyczka ocenia

Co się dzieje, jeśli takie śniadanie spożywamy codziennie? Garrido zaznacza, że wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań, jednak u przeciętnej osoby nastąpi „nagły skok poziomu glukozy we krwi”. Po dwóch godzinach poziom cukru spada poniżej normy, co prowadzi do wahań, stanów zapalnych i uczucia zmęczenia.

Dietetyczka zwraca uwagę, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mikro- i makroskładników. „Organizm jest wytrzymały, poradzi sobie nawet przy kiepskim odżywianiu, ale zawsze kosztem czegoś innego” – przypomina i zachęca do sięgania po różnorodne, lokalne i sezonowe produkty.

Czytaj także: To roślina, która pomaga wzmocnić pamięć, mózg i wzrok. Zawiera potas, magnez i żelazo

A co z cukrem? „Mózg nie potrzebuje prostych cukrów, jak biały cukier. Wystarczy naturalny cukier zawarty w żywności. Warzywa to też węglowodany — ale dzięki błonnikowi nie powodują gwałtownego skoku cukru we krwi” – tłumaczy Garrido.

 

Co jeść na śniadanie? To zdrowy początek dnia

Zdaniem ekspertki, najlepsze są sezonowe i lokalne produkty. „Natura jest mądra – w zależności od miejsca, w którym żyjesz, i pory roku, dostarcza ci to, czego w danym czasie potrzebujesz”– mówi. Warto więc postawić na śniadania bogate w błonnik, dobrej jakości białko oraz zdrowe tłuszcze, które zapewnią energię na dłużej i nie spowodują gwałtownych skoków cukru.

Przykład? Owsianka z orzechami i owocami czy pełnoziarniste pieczywo z warzywami. Ekspertka zaznacza, że dieta nie musi być restrykcyjna – ważne, by wybierać wartościowe składniki i dbać o balans.

Czytaj także: Gastroenterolog mówi jasno, jak jeść chleb: „będzie 10 razy zdrowszy”

Źródło: lavozdegalicia.es, rmf.maxx

Oceń ten artykuł 0 0