Te 10 produktów spożywczych nigdy się nie psuje! Sprawdź, czego nie wyrzucać!

Daty ważności produktów stały się dla nas wyznacznikiem, czy coś nadaje się jeszcze do zjedzenia. O niektórych produktach zapominamy lub nie używamy przez dłuższy czas. Sprawdź, o przydatność których nie musisz się martwić!

Miód

To jeden z produktów, który nigdy się nie psuje. Miód może zmienić kolor, skrystalizować się, ale wciąż będzie nadawał się do zjedzenia lub dodania do herbaty lub dania. Żeby nadać mu płynności, wystarczy otwarty słoik umieścić w ciepłej wodzie. Miód należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od słońca.

Ryż

O ten produkt nie musisz się martwić, nawet jeśli opakowanie pokryje gruba warstwa kurzu. Ryż będzie tak samo smaczny, jak dopiero co odpakowany. Warto pamiętać, że brązowa odmiana ma większą zawartość oleju, przez co może stać się zjełczała.

Ocet biały

On się nigdy nie zmarnuje. Jest zawsze świeży i dobrze sprawdza się w marynatach czy sosach. Nawet jeśli mu nie ufasz, nie wylewaj go! Przyda się przy sprzątaniu domu.

Ekstrakt waniliowy

Dzięki temu, że jest wykonany na bazie alkoholu, może starczyć na bardzo długo. Nie musisz się obawiać, że w którymś momencie przestanie się do czegokolwiek nadawać. Kupując ekstrakt, dobrze jest zwrócić uwagę, by był prawdziwy. Najczęściej na opakowaniu nie ma podanej daty ważności.

Sól

To kolejny z produktów, o którym nie chodzą słuchy, że może być zepsuty. Oczywiście, jeśli będziesz przechowywać sól z dala od wody lub oleju!

Skrobia kukurydziana

Nadaje się do spożycia przez wiele lat. Wystarczy ją trzymać w słoiku, odizolowaną od powietrza. Jeśli widzisz grudki i wydaje Ci się, że to oznaka zepsucia, jesteś w błędzie. Możesz bez obaw sięgnąć po skrobię.

Cukier

Tak samo jak sól, nie ma szans, by cukier przestał się nadawać do spożycia. Jeśli tylko będziesz przechowywać go w szczelnym pojemniku, nic mu nie grozi! Nawet nieproszeni goście w postaci mrówek.

Mocny alkohol

Trunki znajdujące się w ciemnym i chłodnym miejscu zachowują swoje właściwości. Nie zapominaj o tym, by butelka z alkoholem była dobrze zamknięta. W ten sposób zachowasz trunek nawet na kolejne dziesięciolecia.

Suszona fasola

Może i gotuje się dłużej niż jej świeży odpowiednik, ale to właśnie dzięki ususzeniu nadaje się tak długo do spożycia. Do tego nie traci wartości odżywczych! Kto się przestawia na taką wersję fasoli?

Kawa rozpuszczalna

W tym przypadku na pomoc musi przyjść zamrażarka. Jeśli masz za dużo kawy rozpuszczalnej, umieść ją właśnie w zamrażarce, a będziesz się nią mógł cieszyć, gdy zużyjesz obecne opakowanie.

Komentarze
Czytaj jeszcze: