To jesienne ciasto jest moim hitem. Sprawdzony przepis na tartę ze śliwkami

Początek października to czas, kiedy na bazarach i w sklepach królują śliwki. To właśnie teraz warto wykorzystać ich pełnię smaku i przygotować wyjątkowy deser, którym umilisz sobie chłodne jesienne dni. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na tartę ze śliwkami.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

 

Przepis na tartę ze śliwkami według Ewy Wachowicz

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śliwki w syropie:

  • 600 g śliwek, najlepiej węgierek
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 laska wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła

Dekoracja:

  • świeża mięta

Tarta ze śliwkami. Przepis Ewy Wachowicz

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i orzechy. Dorzuć zimne masło. Posiekaj. Gdy powstanie kruszonka, zrób kopczyk, a w kopczyku dołeczek. Wybij żółtko i wlej wodę. Wymieszaj nożem, następnie zagnieć ciasto. Włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po 10 minutach rozwałkowuj i wyklej dno oraz boki formy na tartę (średnica 25-26 cm). Nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).

Cukier roztop na patelni, wlej wino, dodaj naciętą wanilię. Gdy sos odparuje, wrzuć wypestkowane śliwki. Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę. Dopraw cynamonem. Dodaj zimne masło. Odstaw do wystudzenia.

Do mascarpone dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wlej śmietankę i zmiksuj.

Na wystudzone ciasto nałóż najpierw krem, a następnie śliwki w syropie. Udekoruj listkami mięty. Smacznego!

Oceń ten artykuł 2 0

Ogólna ocena To jesienne ciasto jest moim hitem. Sprawdzony przepis na tartę ze śliwkami to: 100% / 100%, uzyskana z: 2 głosów.