Przepis na tartę ze śliwkami według Ewy Wachowicz
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- ⅓ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
Krem:
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Śliwki w syropie:
- 600 g śliwek, najlepiej węgierek
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 laska wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
Dekoracja:
- świeża mięta
Tarta ze śliwkami. Przepis Ewy Wachowicz
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i orzechy. Dorzuć zimne masło. Posiekaj. Gdy powstanie kruszonka, zrób kopczyk, a w kopczyku dołeczek. Wybij żółtko i wlej wodę. Wymieszaj nożem, następnie zagnieć ciasto. Włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po 10 minutach rozwałkowuj i wyklej dno oraz boki formy na tartę (średnica 25-26 cm). Nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).
Cukier roztop na patelni, wlej wino, dodaj naciętą wanilię. Gdy sos odparuje, wrzuć wypestkowane śliwki. Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę. Dopraw cynamonem. Dodaj zimne masło. Odstaw do wystudzenia.
Do mascarpone dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wlej śmietankę i zmiksuj.
Na wystudzone ciasto nałóż najpierw krem, a następnie śliwki w syropie. Udekoruj listkami mięty. Smacznego!





