Tych dań nie powinno być na weselu. Gessler wskazała

Sezon weselny trwa. Jedną z decyzji, jaką musi podjąć para młoda jest ta dotycząca menu. Magda Gessler wskazała, jakie potrawy nie powinny znaleźć się na weselnym stole.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Jakich dań nie podawać na weselu? Gessler wskazała

Magda Gessler od lat uchodzi za autorytet w świecie kulinariów, a jej opinia może być cenną wskazówką dla osób przygotowujących ważne imprezy. Jakie potrawy jej zdaniem nie powinny znaleźć się na stole podczas wesela? W rozmowie z reporterką Plotka wymieniła tradycyjne dania, które dość często pojawiają się na tego typu uroczystościach.

Żadnych bigosów, fasolówek, nawet żuru. Jest bardzo gorące lato i ja proponuję chłodniki, najwyżej jakiś lekki rosół, szczawiową, jakieś jarzyny, dużo szparagów, są już kurki – wymieniała restauratorka.

Lekkie menu to klucz do udanego wesela

Gessler podkreśla, że weselne menu powinno być lekkie i świeże. Co według znanej restauratorki powinno znaleźć się na stole?

Iść w kierunku pewnej lekkości. Oczywiście pieczone mięsa, ale nie kupne wędliny, tylko pieczone mięsa, tak jak dawniej babcie to robiły, z cudownymi różnymi sosami, z chrzanem świeżo tartym, z tatarskimi. Żeby to było lekkie, miłe i przyjemne. I dużo sałaty! – radzi Gessler.

Czy lekkie menu to gwarancja udanej zabawy? - Myślę, że będą szukali oczywiście golonki i podobnych rzeczy, ale to nie jest gwarancja tego, że będą więcej tańczyć i mniej siedzieć przy stole - ocenia Magda Gessler.

Oceń ten artykuł 0 0