Walentynkowa kolacja u Gessler. Jaki koszt?
Walentynki to doskonała okazja na to, aby uroczyście spędzić czas z drugą połówką. Tego dnia wiele par decyduje się na wizytę w restauracji. Naprzeciw oczekiwaniom tych, którzy planują coś specjalnego, wyszła restauracja „U Fukiera”. Lokal należący do Magdy Gessler opracował aż dwa rodzaje menu.
Mięsne:
- Koktajl mango-awokado z lekko pikantną krewetką pod pianką z pomarańczy,
- Aksamitny krem ze szparagów i szpinaku z nutą chili, obsypany chrustem z pora, oprószony pudrem z bekonu, do tego kawior ze słodkiej marchwi,
- Comber z sarny na kremowym puree z selera i karczochów i aromatycznym demi glace z palonych warzyw z dodatkiem jeżyn, w towarzystwie grzybów i jarmużu,
- Filet z jesiotra na makaronie z sepią, muśnięty miłosnym sosem z ostryg i muli, do tego pocałunek brokułów dekorowanych czerwonym kawiorem,
- Słodkie serce pełne truskawkowej rozkoszy z płynną niespodzianką w środku.
Wegetariańskie:
- Tańcząca salsa z mango i awokado z ostrą papryką i pieczonym bakłażanem ukrytym pod pianką z pomarańczy,
- Aksamitny krem ze szparagów i szpinaku z nutą chili, obsypany chrustem z pora, do tego kawior ze słodkiej marchwi,
- Warzywny szaszłyk z grzybami shitake na delikatnym musie z selera i aromatycznym demi glace z palonych warzyw z wiśniową pianką i płatkami róż,
- Suszone pomidory, aromatyczny czosnek, szpinak i kruszone tofu z pistacjami splecione makaronem,
- Mocno owocowy sorbet na galaretce z wina i czerwonych owoców oblany karmelem z brandy.
Cena? Koszt takiej kolacji za osobę to 390 zł, para zapłaci więc 780 zł.
Walentynki w restauracji Wojewódzkiego?
„Niewinni Czarodzieje 3.0” to restauracja Kuby Wojewódzkiego, znajdująca się w Gdyni. Na stronie internetowej możemy znaleźć walentynkową ofertę, która jest nieco tańsza niż „U Fukiera”. Stolik na godzinę 16:00 kosztuje 230 zł od osoby, natomiast na 18:00 i 20:30 – 250 zł od osoby z uwagi na muzykę na żywo. Co w menu?
Mięsne:
- Przystawka - Przegrzebki / marchew / awokado / pestki dyni / sos holenderski
- Zupa - Bulion z kaczki / rillettes z kaczki / wędzony twaróg / dzika róża / malina
- Danie główne - Perliczka / polenta / szalotka / dziki brokuł / jus z perliczki / lubczyk
- Deser - Truskawka / malina / werbena cytrynowa / zabajone / prosecco / czekolada gold
Wegetariańskie:
- Przystawka - Topinambur / biała czekolada / czosnek / tymianek
- Amuse-bouche - Wędzone orzechy nerkowca / chili / tapioka / cebulka / chrupiący seler
- Danie główne - Chałka / palone masło / rukiew wodna / domowe kiszonki / zielone jabłko / lubczyk
- Deser - Truskawka / malina / werbena cytrynowa / zabajone / prosecco / czekolada gold
W cenie znajdują się napoje i drobny upominek.