Żywa choinka na święta. Jak utrzymać jej żywotność?

Zapach żywicy, igliwia i blask świątecznych świecidełek – wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwych świąt bez żywej choinki w domu. Wiadomo jednak, że ścięte drzewko nie zawsze przystosowuje się do nagłej zmiany warunków na domowe. Istnieje więc ryzyko, że nasze drzewko opadnie jeszcze przed „pierwszą gwiazdką”. Jak temu zapobiec? Jak zadbać o iglaka, by przetrwał jak najdłużej?

Żywa choinka na święta. Jak utrzymać jej żywotność?

Nie wyobrażasz sobie świąt bez świeżego drzewka? A może po raz pierwszy decydujesz się na żywą choinkę w domu? Boisz się, że szybko straci kolor, zapach, a igiełki zaczną opadać jeszcze przed świętami? Zastanawiasz się jak o nią zadbać? Jest na to kilka sposobów!

Wybór odpowiedniego drzewka

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest wybór odpowiedniego drzewka. Powinniśmy sprawdzić w jakim stanie jest drzewko, które chcemy zabrać do domu – kiedy zostało ścięte, czy jest świeże czy jest zdrowe – takie rzeczy są widoczne gołym okiem, więc przed podjęciem decyzji warto wcześniej dokładnie obejrzeć choinkę. Prawidłowo pielęgnowana, świeża i zdrowa może nam towarzyszyć nawet przez miesiąc! Ważne jest również to, gdzie ją chcemy kupić - drzewka trzymane w ciepłych pomieszczeniach są najczęściej przesuszone, najlepiej, by do czasu sprzedaży były przechowywana na zewnątrz.

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Zobacz, jakie są gałązki – ważne by były elastyczne – takie z pewnością będą świeże i zdrowe, nawet jeżeli je zegniesz – nie powinny się złamać. Jeżeli igliwie jest brązowe i ostre w dotyku – to znak, że choinka jest przesuszona. Kolor igieł powinien być jasnozielony, drzewko powinno wydzielać mocny zapach, a jego pień ma być wilgotny.

Przystosowanie drzewka do zmiany warunków

Gdy wybierzemy już drzewko idealne i dokonamy zakupu – pamiętajmy, żeby – jeżeli mamy taką możliwość – powoli przystosowywać je do zmiany warunków. Przez jeden, dwa dni możemy je trzymać w garażu czy na balkonie, by stopniowo przyzwyczajało się do wyższej temperatury. Nagły przeskok może sprawić, że igły szybko opadną.

Odpowiednie miejsce, chłód i wilgoć

Należy również pamiętać o tym, że żywotność choinki w domu może przedłużyć obcięcie pieńka. Gdy przyniesiemy drzewko – warto obciąć mu 2-3 centymetrową końcówkę pnia – drzewko będzie łatwiej wchłaniać wodę. By bardziej nawodnić naszego świątecznego iglaka – włóżmy go do wiaderka z lekko ciepłą wodą – wówczas szerzej otworzą się jego pory i będzie lepiej przyswajał wodę. Pamiętajmy o regularnym dbaniu o wilgoć – bez niej choinka utrzyma się zaledwie kilka dni.

Naszemu drzewku z pewnością pomoże również regularne zraszanie gałązek zimną wodą – choinki lubią wilgoć, więc to z pewnością przedłuży ich świeżość w naszym domu. Ważne jest również to, by drzewko miało odpowiednie miejsce w naszym domu – bliskość kaloryferów i grzejników im zdecydowanie nie służy. Najlepszym będzie najchłodniejszy punkt w domu, a jeżeli o taki trudno -  starajmy się go bardzo nie ogrzewać i często wietrzyć.

Żywa choinka w domu. Jak o nią zadbać?

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze