Awokado nie będzie już brązowe! Zobacz, jak je przechować

Awokado to owoc, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami – od śniadań, przez sałatki, aż po przekąski takie jak guacamole. Niestety, jego miąższ bardzo szybko ciemnieje, co często zniechęca do ponownego sięgnięcia po ten wartościowy składnik. Istnieje jednak łatwy sposób, by temu zaradzić. Wystarczy zastosować folię spożywczą, by awokado na dłużej zachowało świeżość i atrakcyjny wygląd.

Awokado nie będzie już brązowe! Zobacz, jak je przechować, fot. Shutterstock

Dlaczego awokado ciemnieje?

Awokado to owoc ceniony za wyjątkowy smak, jednak jego przechowywanie bywa problematyczne. Szczególnie wtedy, gdy nie zjadamy go od razu w całości, a resztę odkładamy do lodówki na kolejny dzień. Często po wyjęciu okazuje się, że miąższ stracił swój apetyczny wygląd. Odpowiada za to enzym – polifenolooksydaza – który w kontakcie z tlenem powoduje ciemnienie miąższu. To nie tylko wpływa na estetykę, ale również zniechęca do ponownego sięgnięcia po owoc.

Jak przechowywać awokado? Użyj folii spożywczej

Jednym z lepszych sposobów na powstrzymanie procesu utleniania jest szczelne owinięcie pokrojonego awokado folią spożywczą. To właśnie ograniczenie dostępu powietrza sprawia, że miąższ pozostanie świeży i zielony nawet przez dwa dni. Klucz tkwi w dokładnym owinięciu owocu – folia powinna ściśle przylegać do jego powierzchni, by nie dopuścić do kontaktu z tlenem.

Co jeszcze pomoże zachować świeżość awokado?

Owinięte folią awokado warto włożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce. Niska temperatura dodatkowo spowalnia działanie enzymów odpowiedzialnych za brązowienie. Jeśli chcesz jeszcze lepiej zadbać o świeżość owocu, przed owinięciem możesz również skropić jego miąższ sokiem z cytryny lub limonki. Zawarty w nich kwas cytrynowy to naturalny przeciwutleniacz, który skutecznie hamuje proces utleniania.

Autor: Magdalena Łoboda

Komentarze
Czytaj jeszcze: