Dekorujesz koszyczek wielkanocny bukszpanem? O tym musisz wiedzieć

Bukszpan jest jedną z najpopularniejszych ozdób koszyczka wielkanocnego. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że jest trujący. Kto szczególnie powinien uważać na ten krzew?

fot. Shutterstock

Bukszpan w koszyczku wielkanocnym? Uważaj, jest trujący!

Bukszpan jest rośliną, którą często wybieramy do dekoracji koszyczka wielkanocnego. Mimo że jest efektowną ozdobą, powinniśmy także wiedzieć o tym, że jest niebezpieczny dla zdrowia. Choć ma właściwości zdrowotne, jednocześnie może być trujący – zawiera w sobie niebezpieczne alkaloidyBukszpan spokojnie możemy dotykać gołymi rękami, a zatrucie nim następuje po połknięciu owoców lub listków tej rośliny. Trujące są wszystkie jego części, nawet korzenie. Objawy zatrucia bukszpanem mogą być różne: od biegunki, przez dreszcze, aż po wymioty i problemy z oddychaniem, co może wymagać interwencji medycznej, takiej jak płukanie żołądka.

Dlatego osoby, w których otoczeniu są dzieci, powinny zastanowić się nad alternatywną dekoracją. Nad inną ozdobą powinni pomyśleć też ci, którzy zmagają się z alergiami – bukszpan może wywołać na skórze swędzącą wysypkę.

Czym udekorować koszyczek wielkanocny?

Na szczęście dla tych, którzy cenią sobie bezpieczeństwo, ale nie chcą rezygnować z pięknej ozdoby koszyczka wielkanocnego, istnieją alternatywne rośliny. Forsycja, bazie czy wiosenne kwiaty, takie jak żonkile, mogą stanowić równie urokliwą, a przede wszystkim bezpieczną dekorację. Można także sięgnąć po borówkę wielkanocną, która jest bardzo podobna do bukszpanu. 

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Święcenie koszyczka co roku odbywa się w Wielką Sobotę. Błogosławieństwo pokarmów zazwyczaj ma miejsce w kościołach, jednak coraz częściej można zrobić to również w wyznaczonych w tym celu punktach danej miejscowości. Co ciekawe, obrzęd ten odbywał się już w VII wieku.

Do koszyczka wielkanocnego wkładamy pokarmy, które pojawią się na naszym stole podczas śniadania wielkanocnego. Zgodnie z tradycją święconka składa się z: jajek, chleba, baranka, soli, chrzanu, babki wielkanocnej, wędliny, sera, pieprzu oraz wody. Wiele osób dodaje tam również inne produkty, na przykład ziemniaki.

Autor: Anna Helit

Komentarze
Czytaj jeszcze: