Domowe lody Ekipa. Tak zrobisz w domu deser jak od Ekipy Friza [PROSTY PRZEPIS]

Jak zrobić domowe lody Ekipa? Rozchodzący się niczym ciepłe bułeczki przysmak z powodzeniem można odwzorować w domowych warunkach. Potrzeba tylko kilku składników. Sprawdźcie przepis!

Lody od Ekipy Friza są hitem

Lody od Ekipy Friza okazały się tak dużym hitem, że początkowo klienci niemal dosłownie się o nie bili. Koral, firma produkująca ten cieszący się gigantyczną popularnością przysmak, zaczęła pracować na najwyższych obrotach, by sprostać popytowi. Mimo tego lody Ekipa nadal rozchodzą się jak świeże bułeczki i w niektórych sklepach wciąż ich brakuje. Okazuje się, że niemal identyczny lodowy przysmak możemy z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Jak przygotować domowe lody Ekipy?

fot. shutterstock.com

Lody Ekipa – domowy przepis

Oblany słodką, strzelającą polewą orzeźwiający sorbet w dwóch smakach do wyboru – truskawkowym lub cytrynowym – wydaje się idealną propozycją na upalne, letnie dni. Podobne lody z powodzeniem można przygotować we własnym domu. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wcześniej jednak należy pamiętać o zaopatrzenie się w produkty, z których na co dzień raczej nie korzystamy w kuchni – lukier plastyczny, strzelającą posypkę i aromat o smaku gumy balonowej. Pozostałe składniki powinniśmy dostać w każdym sklepie.

Poniżej przedstawiamy, jak przygotować domowe lody Ekipa. Przepis pochodzi ze strony pysznosci.pl.

Domowe lody Ekipy Friz – składniki:

Lody Ekipy – sorbet truskawkowy

  • 500g mrożonych truskawek
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki soku z cytryny

Lody Ekipy – sorbet cytrynowy

  • 8-10 kostek zamrożonego soku z cytryny
  • ¼ szklanki cukru
  • kilka listków świeżej mięty

Lody Ekipy – strzelająca polewa

  • 500 g lukru plastycznego
  • 3-4 łyżki strzelającej posypki
  • kilka kropel aromatu o smaku gumy balonowej

Domowe lody Ekipy – przygotowanie:

  1. Cały proces zaczynamy od zrobienia sorbetu. Możemy przygotować od razu dwa różne smaki lub wybrać tylko jeden z nich.
  2. Wszystko, co trzeba zrobić, by otrzymać pyszny truskawkowy lub cytrynowy sorbet, to połączyć przy użyciu blendera składniki: czyli mrożone truskawki, sok z cytryny i cukier lub kostki zamrożonego soku z cytryny, świeżą miętę i cukier.
  3. Sorbet należy przełożyć do specjalnych pojemniczków i dodać patyczki do lodów. Tak przygotowane lody należy wstawić do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
  4. By przygotować polewę, musimy rozwałkować lukier plastyczny, po czym równomiernie rozprowadzić na nim kilka kropel aromatu i strzelającą posypkę.
  5. Na koniec dobrze zmrożone lody owijamy wcześniej przygotowaną masą i mrozimy jeszcze 10-15 minut. Po tym czasie domowe lody Ekipy są gotowe do podania.

Domowe lody Ekipa. Tak zrobisz w domu deser jak od Ekipy Friza [PROSTY PRZEPIS]

fot. shutterstock.com

Oceń ten artykuł 3 1

Ogólna ocena Domowe lody Ekipa. Tak zrobisz w domu deser jak od Ekipy Friza [PROSTY PRZEPIS] to: 75% / 100%, uzyskana z: 4 głosów.