GIS ostrzega: Wycofano partie popularnych lodów. Możesz mieć je u siebie w domu!

Na oficjalnej stronie instytucji opublikowano komunikat ws. kilku wycofanych partii produktu. GIS wydaje ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Powodem ma być zastosowanie składnika zanieszczonego tlenkiem etylenu. Jakich lodów dotyczy?

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat ws. wycofania kilku partii lodów waniliowych 460 ml. Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wskazuje na zastosowanie zanieczyszczonego tlenkiem etylenu składnika – ekstraktu waniliowego. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) poinformował GIS o prowadzonym przez francuską firmę Häagen-Dazs procesie wycofywania wskazanych partiiu z obrotu.

Nie należy ich spożywać!

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, której stosowanie do produkcji żywności jest zabronione na terenie Unii Europejskiej. Jego duże ilości mogą powodować ból głowy, mdłości, wymioty, biegunki, trudności oddychaniu, uszkodzenia nerwów i osłabienie mięśni. „Nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji” – tłumaczy GIS. Jak dodaje:

W związku z powyższym odbiorca kwestionowanych partii produktu w Polsce – podmiot IGLOTEX SA zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania prowadzone w przedmiotowej sprawie.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Vanille ice cream 460 ml;
Producent: Häagen-Dazs;
Dystrybutor: IGLOTEX S.A., ul. Leśna 2, 80-220 Skórcz;

Numer partii: 4284602;
Data minimalnej trwałości: 08.05.2023;

Numer partii: 4166999;
Data minimalnej trwałości: 24.08.2022;

Numer partii: 4154886;
Data minimalnej trwałości: 26.07.2022;

Numer partii: 4241137;
Data minimalnej trwałości: 27.01.2023;

Numer partii: 4251427;
Data minimalnej trwałości: 27.02.2023;

Numer partii: 4265875;
Data minimalnej trwałości: 21.03.2023.

Zdjęcie znajdziesz TUTAJ.

Źródło: GIS

Autor: Małgorzata Durmaj

Komentarze
Czytaj jeszcze: