Międzynarodowy Dzień Pizzy: Sprawdź przepis na ciasto

Jeśli chcesz skosztować wyśmienitej pizzy, to koniecznie musisz skorzystać z przepisu Magdy Gessler. "Lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach" - takie powinno być ciasto według kreatorki smaku i stylu.

Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na całym świecie i chyba nie ma osoby, która nie znalazłaby wśród dziesiątek wariantów tego dania czegoś dla siebie. Jej historia sięga jeszcze starożytności, natomiast słowo „piza” jako nazwa charakterystycznego pieczonego placka z dodatkami na wierzchu po raz pierwszy pojawiło się w dokumencie z 997 roku.
9 luty to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Dzisiaj każdy powinien spróbować choć kawałek tej włoskiej potrawy. Jeśli chcesz, aby twoje ciasto było „Lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach”, to skorzystaj z przepisu Magdy Gessler.  

Ciasto na pizzę Magdy Gessler


Składniki:

  1. Mąka 340 g
  2. suszone drożdże 5 g
  3. cukier 1,5 łyżeczki
  4. sól 1,5 łyżeczki
  5. oliwa 2 łyżeczki
  6. letnia woda 250 ml

Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach.

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.

Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.

Autor: Katarzyna Dorda

Komentarze
Czytaj jeszcze: